Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

…θα έρθουν εδώ στο νησί μας, να αφήσουν τα ωραία τους τα λεφτά…


Ένα νέο διαφημιστικό spot με χαριτωμένα cartoon και απλοϊκό ύφος, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 4/7/2013 από την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ήρθε και αυτό να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των προσπαθειών ενοχοποίησης που γίνονται από την κυβέρνηση. 
 
  

Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέθεσε στον κύριο Ρένο Χαραλαμπίδη, αποτυχόντα υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, να μας συμβουλέψει σαν άλλος Φαίδων Γεωργίτσης στο «Γοργόνες και μάγκες» (GREECE all time classic!), για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στους ξένους. Είναι η ίδια που ψήφισε δύο μνημόνια και έφερε με τις πολιτικές που εφαρμόζει την κατάσταση μέχρι εδώ, και βέβαια έχει σκοπό να την πάει ακόμη παραπέρα.

Παρουσιάζει λοιπόν spot που απευθύνεται στους ένοχους Έλληνες, διότι αν οι πολυπόθητοι τουρίστες δεν έρθουν ή μείνουν δυσαρεστημένοι και δεν «αφήσουν τα ωραία τους λεφτά», θα φταίνε οι γνωστοί τεμπέληδες, φωνακλάδες, βρωμιάρηδες και καλοπερασάκηδες Έλληνες, ξέρετε, οι ίδιοι που τα φάγανε μαζί. Μας δείχνει λοιπόν η υπουργός την εικόνα της κακής «ελληνικής» συμπεριφοράς στην παραλία. Σκουπίδια και θόρυβος, όμως δεν είναι μόνο αυτά… Δυσαρεστημένα πρόσωπα, ακριβές και κακής ποιότητας υπηρεσίες και τέλος μαυρισμένοι τύποι (αν όχι μαύροι!) που παίζουν ρακέτες ή κάνουν βόλτες με jet ski! Ας περάσουμε όμως και στην εικόνα της ιδανικής παραλίας στην Ελλάδα. Ξεκινώντας από αριστερά, αντικαθιστούμε τους ένοχους φίλους της ρακέτας με Pamela Anderson τύπου ελληνίδες ναυαγοσώστριες (θυμίζουν κάτι από αφίσες της ΔΑΠ), έτοιμες να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα. Καθαρίζουμε τις παραλίες με εθελοντικές δράσεις τύπου ΣΚΑΙ γιατί λεφτά για τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Κλείνουμε τις μουσικές. Γινόμαστε γκαρσόνια που δουλεύουν με τρεις κι εξήντα, μαύρα πολλές φορές και ανασφάλιστα, και φυσικά πρέπει να δείχνουμε ευχαριστημένοι.

Αυτά όλα, όχι για να έχουμε καθαρότερες παραλίες ή λιγότερες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της χώρας, αλλά για να μη χάσουμε τα ευρώ των τουριστών από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορά. Μας δανείζουν που μας δανείζουν οι άνθρωποι, έρχονται και για τουρισμό στη χώρα μας κι εμείς τους συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο; Αχάριστοι… Ας κοιτάξουμε τέλος τι είναι αυτό που ολοκληρώνει την δέουσα τουριστική εικόνα της πλουσιότερης χώρας του κόσμου, κι ας είναι οι κάτοικοί της από τους φτωχότερους. Γραφικές γριούλες, γατούλες, κρι-κρι και γαϊδουράκια, ταβερνάκια, φρούτα (καλοκαιρινά και μη!), κρουαζιερόπλοια, ιστιοφόρα, αρχαίοι κίονες, όλα κάτω από τον ελληνικό μουστακαλή ήλιο.  Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τέσσερις αναφορές στον πολλά υποσχόμενο θρησκευτικό τουρισμό. Ίσως κάποιοι στην Τήνο να νιώσουν περήφανοι με τη βυζαντινή εικονίτσα της φωτοστεφανωμένης… κορίνας του bowling.Κι αυτή η κρεμασμένη κουρελού στο τέλος, αυτή που τινάζει (στον αέρα) η γριούλα, μόνο σε μένα θυμίζει λίγο από το σήμα της ΕΡΤ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου