Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Και τότε, και τώρα, όχι στο ναζισμό


Ναζισμός. (http://en.wikipedia.org/wiki/Nazism) Λέξη που προέρχεται από τις λέξεις εθνικός (national) και σοσιαλισμός (sozialismus). Τι κακό μπορεί να έχουν αυτές οι δύο λέξεις; Η μία μιλάει για το έθνος, μια ομάδα ανθρώπων που τυχαίνει να έχουν την ίδια πατρίδα επειδή είτε αυτοί είτε οι πρόγονοί τους γεννήθηκαν εκεί ή επειδή τέλος πάντων αυτόν τον τόπο τον αγάπησαν και τον θεώρησαν πατρίδα τους. Η άλλη (http://en.wikipedia.org/wiki/Socialism) μιλάει για ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα βασισμένο στην κοινωνία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και στις κοινωνικές παροχές. Συνεπώς κανένα κακό.
Σβάστικα. (http://en.wikipedia.org/wiki/Svastika) Ο αγκυλωτός σταυρός. Ένα πανάρχαιο σύμβολο που φαίνεται να έχει πρωτοεμφανιστεί στη νεολιθική Ινδία. Συναντάται εκτενώς στους πολιτισμούς των Χετταίων, των Κελτών και των Ελλήνων. Η ίδια η λέξη σβάστικα προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει κυριολεκτικά «το να είσαι καλός». Στο κινέζικο συμβολοαλφάβητο Kangxi, το συγκεκριμένο σύμβολο είναι συνώνυμο της ελληνικής λέξης μυριάδα ενώ έχει πάρει και τη σημασία της αιωνιότητας, συμβολίζοντας ακόμη και τον ίδιο τον Βουδισμό. Τίποτε το κατακριτέο και εδώ.
Μαίανδρος. (http://el.wikipedia.org/wiki/Μαίανδρος) Ένα διακοσμητικό σύμβολο που συναντάται στην αγγειοπλαστική στην υφαντική και στην αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας. Έχει το όνομα ενός ποταμού που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία, ο οποίος προσωποποιήθηκε σε θεότητα στην ελληνική μυθολογία. Υπάρχει δε και η άποψη του συγγραφέα, μελετητή και πολέμιου του χριστιανισμού Μιχάλη Καλόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο μαίανδρος συμβολίζει το σχήμα που παίρνουν οι παλάμες μας όταν κάνουμε μια χαρακτηριστική λαβή, την χειρώνιο λαβή ή λαβή των θεομάχων! (http://www.cybusinessguide.com/upload/MAIANDROS_MIXALIS_KALOPOULOS.pdf). Δεν μπορώ να διακρίνω τίποτε το άσχημο ούτε στην μία ερμηνεία ούτε στην άλλη.
Μία λέξη και ένα σύμβολο που δεν σημαίνουν και δεν συμβολίζουν τίποτε το επικίνδυνο απλώς τυχαίνει να έχουν συνδεθεί με το καθεστώς που βασάνισε και θανάτωσε τους περισσότερους άμαχους ανθρώπους σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και που οδήγησε ολόκληρο τον κόσμο στο πιο φρικτό πόλεμο, με πρόσχημα την προστασία και την διαιώνιση της «Άρειας  Φυλής», με το καθεστώς της Γερμανίας της περιόδου 1933 – 1945 (http://el.wikipedia.org/wiki/Ναζιστική_Γερμανία).
                Μία λέξη και δύο σύμβολα που τυχαίνει να συνδέονται με τους σημερινούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Χίτλερ, στην Ελλάδα του 2012, και η σύνδεση έχει γίνει από τους ίδιους. Ουκ ολίγα στοιχεία το αποδεικνύουν, περιοδικά που εξυμνούν τον Χίτλερ, αφιερώματα στον συνεργάτη του και διοικητή του στρατοπέδου του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες, προκηρύξεις με τη φράση «Ρούντολφ Ες Αθάνατος»,  χαιρετισμοί που έκαναν και οι ναζί, δαχτυλίδια με τον Σιδηρούν Σταυρό, τατουάζ με τη φράση Sieg Heil, μνημόσυνα στους ταγματασφαλίτες της κατοχής που ορκίζονταν αιώνια πίστη στον Χίτλερ και άλλα (http://el.wikipedia.org/wiki/Χρυσή_Αυγή_(πολιτικό_κόμμα) ).
Τα κάθε είδους σύμβολα και οι κάθε είδους λέξεις έχουν το νόημα που εμείς τους δίνουμε ανάλογα με την περίσταση. Την ημέρα της επετείου ενός ένοπλου αγώνα στον οποίον άνθρωποι σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία μας και για τη δημοκρατία μας, οι εχθροί της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μερίδας του λαού, εγκαινιάζουν νέα γραφεία και τρίβουν τα χέρια τους όσο εμείς ασχολούμαστε με την σημασία των συμβόλων.
               Λοιπόν… Και τότε, και τώρα, όχι στον ναζισμό.

3 σχόλια:

  1. Πέραν της απλής αντιγραφής συμβόλων, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι δικοί μας νεοναζί επέλεξαν το μαίανδρο..
    Όταν στο διάκοσμο χρησιμοποιούνται πάνω από ένας μαίανδροι αυτοί σχηματίζουν σβάστικες (πχ εδώ αλλά και σε πάμπολλες άλλες παραστάσεις)
    Θέλησαν να κρύψουν την ταυτότητά τους, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα απέχει πολύ από την πραγματική τους ταυτότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην μιλήσουμε για τη "διαβολική σύμπτωση" των κοινών χρωμάτων (κόκκινο φόντο, μαύρο σχήμα με άσπρο περίγραμμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να λέμε τώρα... Δεν χρειάζεται να βασίζουμε σε "διαβολικές συμπτώσεις" τον συσχετισμό τους με το γ' ράιχ. Μας έχουν δώσει οι ίδιοι τόσες και τόσες διαβολικές αποδείξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή