Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ! Bloggers καίνε ζωντανή την νοημοσύνη μας...Ο τίτλος “πιασάρικος”, η φωτογραφία ανατριχιαστική και το video πραγματικά σοκαριστικό. Όλα φτιαγμένα όπως πρέπει για να τραβήξουν αρχικά τον αναγνώστη και στη συνέχεια να τον σοκάρουν ώστε να μην μείνει καιρός για κριτική σκέψη.

Αναφέρομαι σε ένα ακόμη ελεεινό, προπαγανδιστικό δημοσίευμα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το οποίο αυτή τη φορά σχετίζεται με διωγμούς χριστιανών από μουσουλμάνους. (Δείτε εδώ κι εδώ)

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη έπειτα από ένα πολύνεκρο ατύχημα στο Κονγκό το οποίο συνέβη στις 30 Οκτωβρίου του 2011. Ένα τάνκερ με καύσιμα ανετράπη και ανατινάχτηκε καίγοντας περισσότερους από 230 κατοίκους ενός χωριού που παρακολουθούσαν συγκεντρωμένοι έναν αγώνα ποδοσφαίρου. (Reuters, Injustices)

Το video απεικονίζει ανθρώπους οι οποίοι τιμωρούνται επειδή κατηγορούνται για μαγεία, με τον ίδιο τρόπο που και οι χριστιανοί της ιεράς εξέτασης τιμωρούσαν τους αιρετικούς τον 15ο αιώνα, δηλαδή δια πυρός. (Catholic News Agency)

Πως καταφέρνει όμως ένα blog να πείθει με ψευδή στοιχεία;

1. Λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε

Η άποψη πως ανήκουμε σε μία ομάδα η οποία δέχεται πόλεμο από παντού λόγω της ανωτερότητας της, πουλάει. Ο δε πόλεμος αυτός αποτελεί ταυτόχρονα και απόδειξη για την υποτιθέμενη ανωτερότητα. Με αυτόν τον τρόπο νιώθουμε υπερήφανοι για κάτι που είμαστε και όχι για κάτι που καταφέραμε, επειδή κάποιοι, στην άλλη άκρη της γης, πολεμούν κάποιους άλλους, οι οποίοι ανήκουν στην ίδια ομάδα με μας.

2. Περιέργεια και σοκ

Όταν ο τίτλος “φωνάζει” ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ VIDEO, μουσουλμάνοι καίνε χριστιανούς ζωντανούς, το πρώτο πράγμα που θέλουμε είναι να δούμε ζωντανά ανθρώπους να καίγονται. Είναι τραγικό, όμως ο πόνος και ο θάνατος πουλάει επίσης. Πριν προλάβουμε να διαβάσουμε το κείμενο έχουμε ανοίξει το link στο youtube και βλέπουμε ανθρώπους να βασανίζονται. Στη συνέχεια το σοκ που βιώνουμε δεν αφήνει περιθώρια έρευνας. Συνήθως καταλήγουμε απλά να σχολιάσουμε το δημοσίευμα (πχ. “Ζώα, απάνθρωποι, τα ζώα τουλάχιστον έχουν συναισθήματα...”) και στη συνέχεια να το κοινοποιήσουμε.

Μια απλή απόδειξη είναι ότι το ίδιο blog που έκανε το δημοσίευμα έχει πλέον σημειώσει ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση, όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτό και έτσι συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου με την ίδια λεζάντα!

3. Πλήθος κοινοποιήσεων

Το συγκεκριμένο άρθρο όπως και πολλά παρόμοια, έχει αναπαραχθεί εκατοντάδες φορές σε διάφορα blogs με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εγκυρότητά του, ενώ αν κάποιος προσπαθήσει να αναζητήσει την αλήθεια θα δυσκολευτεί αρκετά να την εντοπίσει ανάμεσα στο πλήθος των σελίδων που περιέχουν την ψευδή είδηση. Επιπλέον έχει σημασία το ποιος κοινοποιεί το δημοσίευμα. Σελίδες που έχουν ήδη αποκτήσει μια αναγνωρισιμότητα και ένα “κύρος” με διάφορους τρόπους αναπαράγουν πλέον ψεύδη τα οποία εμφανίζονται ως αληθή. Τέλος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέτοιες “ειδήσεις” φαίνονται αληθείς διότι κοινοποιούνται από άτομα “εμπιστοσύνης”, πχ. ιερείς, επιχειρηματίες κλπ.

Πως μπορούμε να αντιληφθούμε όμως την απάτη;

1. Ακολουθώντας τις πηγές

Αν ακολουθήσουμε τα links από τις πηγές των κειμένων (αν φυσικά υπάρχουν) πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε κάποια άσχετη, ύποπτη ή εξόφθαλμα προπαγανδιστική ιστοσελίδα που υποδεικνύει την “εγκυρότητα” της δημοσίευσης. Οι πηγές του συγκεκριμένου οδηγούν εδώ.

2. Διαβάζοντας τα σχόλια

Πολλές φορές στα ίδια τα blogs με τις προπαγανδιστικές αναρτήσεις κάποιοι έχουν ανακαλύψει την απάτη και στα σχόλια την αποκαλύπτουν. Σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρεται (ίσως ψευδώς επίσης) ότι αυτοί που καίνε τους ανθρώπους στο video είναι οι ίδιοι χριστιανοί!

3. Διαβάζοντας το κείμενο πριν δούμε τις φωτογραφίες ή τα video

Τα κείμενα προδίδουν συχνά την “κατασκευή” τους. Ασυνταξίες, ορθογραφικά λάθη ή κλισέ φράσεις και λέξεις μπορεί να μην αποτελούν απόδειξη απάτης, όμως ενδεικτικά μας βάζουν σε υποψίες. Στο συγκεκριμένο δε κείμενο, η χρήση αυτόματου μεταφραστή είναι εμφανέστατη.

Μήπως πρέπει να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι για την εγκυρότητα τέτοιων άρθρων και ειδήσεων;

Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε που αποσκοπεί αυτή η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα;

Καλή έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου