Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Γράμμα στην Εμα

Άκου φίλη, τα πράγματα δεν είναι καλά. Το ξέρεις. Το βλέπεις κάθε μέρα. Δουλεύουμε πολύ και χαιρόμαστε λίγο. Δουλεύουμε λίγο και δε χαιρόμαστε καθόλου. Δε δουλεύουμε καθόλου και μισούμε τον εαυτό μας.

Ξέρεις πως φτάσαμε ως εδώ. Δώσαμε το τιμόνι σε άλλον. Μπήκαμε στο αστικό ταξί, στρογγυλοκαθίσαμε, είπαμε στον ταξιτζή «ευτυχία» και περιμέναμε. Συνηθίσαμε στη διαδρομή τα όμορφα καθίσματα πολυτελείας. Σχεδόν αποκοιμηθήκαμε. Ο ταξιτζής μας έφερε εδώ, στη φυλακή μας. Μας πέταξε έξω από το ταξί και τώρα ζητάει να πληρωθεί για τη κούρσα.

Τι κάνουμε λοιπόν; Προς το παρών είμαστε στις διαπραγματεύσεις, μήπως γλιτώσουμε κάποια λεφτά. Μήπως μπορέσουμε και πληρώσουμε φθηνότερα την απάτη. Ε ναι, για απάτη πρόκειται. Αν του πεις Κηφισιά και σε πάει στο Πέραμα απλά δεν τον πληρώνεις, σε κορόιδεψε. Εμείς όμως πειστήκαμε πως φταίξαμε. Δεν του εξηγήσαμε καλά φαίνεται του ανθρώπου.

Είναι δύσκολος ο δρόμος για την «ευτυχία». Δεν σε πάει το ταξί. Πρέπει να πας με τα πόδια. Κι όταν κουραστείς χρειάζεσαι κάποιον να σε βοηθήσει, κι εσύ να τον βοηθήσεις παρακάτω.

Σε χρειαζόμαστε φίλη. Τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν έχουμε τον τρόπο, πρέπει να τον βρούμε. Μη μας κοιτάς καχύποπτα. Και λάθη κάνουμε, και διαφωνούμε, και καθυστερούμε, καμιά φορά ξυπνάει κι ο εαυτούλης μας και κάνουμε το δικό του. Δεν παίζει σιγουριά εδώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε εμείς. Δεν θα την κάνει τη δουλειά κανένας άλλος και… «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ».

Άκου με λίγο. Ξέχνα για λίγο το μαγαζί σου, έτσι κι αλλιώς θα σε κάνουν να το ξεχάσεις με το ζόρι. Ξέχνα για λίγο τις διακοπές, έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορείς σε λίγο ούτε ένα ποτό να βγεις να πιεις. Ξέχνα τους celebrities, δεν θα γίνεις σαν αυτούς ποτέ, ευτυχώς. Ας ξεχάσει κι ο δικός σου λίγο τη μπάλα, εκείνη δεν τον θυμάται ποτέ έτσι κι αλλιώς.


Σκέψου για λίγο μόνο αυτό που σου προτείνω. Σκέψου το κίνημα, τον αγώνα, τη μάχη που ξεκίνησε. Σε χρειαζόμαστε φίλη και ξέρεις κάτι, μας χρειάζεσαι κι εσύ.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

…θα έρθουν εδώ στο νησί μας, να αφήσουν τα ωραία τους τα λεφτά…


Ένα νέο διαφημιστικό spot με χαριτωμένα cartoon και απλοϊκό ύφος, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 4/7/2013 από την υπουργό τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ήρθε και αυτό να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των προσπαθειών ενοχοποίησης που γίνονται από την κυβέρνηση. 
 
  

Η κυρία Κεφαλογιάννη ανέθεσε στον κύριο Ρένο Χαραλαμπίδη, αποτυχόντα υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, να μας συμβουλέψει σαν άλλος Φαίδων Γεωργίτσης στο «Γοργόνες και μάγκες» (GREECE all time classic!), για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στους ξένους. Είναι η ίδια που ψήφισε δύο μνημόνια και έφερε με τις πολιτικές που εφαρμόζει την κατάσταση μέχρι εδώ, και βέβαια έχει σκοπό να την πάει ακόμη παραπέρα.

Παρουσιάζει λοιπόν spot που απευθύνεται στους ένοχους Έλληνες, διότι αν οι πολυπόθητοι τουρίστες δεν έρθουν ή μείνουν δυσαρεστημένοι και δεν «αφήσουν τα ωραία τους λεφτά», θα φταίνε οι γνωστοί τεμπέληδες, φωνακλάδες, βρωμιάρηδες και καλοπερασάκηδες Έλληνες, ξέρετε, οι ίδιοι που τα φάγανε μαζί. 



Μας δείχνει λοιπόν η υπουργός την εικόνα της κακής «ελληνικής» συμπεριφοράς στην παραλία. Σκουπίδια και θόρυβος, όμως δεν είναι μόνο αυτά… Δυσαρεστημένα πρόσωπα, ακριβές και κακής ποιότητας υπηρεσίες και τέλος μαυρισμένοι τύποι (αν όχι μαύροι!) που παίζουν ρακέτες ή κάνουν βόλτες με jet ski! Ας περάσουμε όμως και στην εικόνα της ιδανικής παραλίας στην Ελλάδα. 



Ξεκινώντας από αριστερά, αντικαθιστούμε τους ένοχους φίλους της ρακέτας με Pamela Anderson τύπου ελληνίδες ναυαγοσώστριες (θυμίζουν κάτι από αφίσες της ΔΑΠ), έτοιμες να εξυπηρετήσουν τον τουρίστα. Καθαρίζουμε τις παραλίες με εθελοντικές δράσεις τύπου ΣΚΑΙ γιατί λεφτά για τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Κλείνουμε τις μουσικές. Γινόμαστε γκαρσόνια που δουλεύουν με τρεις κι εξήντα, μαύρα πολλές φορές και ανασφάλιστα, και φυσικά πρέπει να δείχνουμε ευχαριστημένοι.

Αυτά όλα, όχι για να έχουμε καθαρότερες παραλίες ή λιγότερες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της χώρας, αλλά για να μη χάσουμε τα ευρώ των τουριστών από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορά. Μας δανείζουν που μας δανείζουν οι άνθρωποι, έρχονται και για τουρισμό στη χώρα μας κι εμείς τους συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο; Αχάριστοι… 



Ας κοιτάξουμε τέλος τι είναι αυτό που ολοκληρώνει την δέουσα τουριστική εικόνα της πλουσιότερης χώρας του κόσμου, κι ας είναι οι κάτοικοί της από τους φτωχότερους. Γραφικές γριούλες, γατούλες, κρι-κρι και γαϊδουράκια, ταβερνάκια, φρούτα (καλοκαιρινά και μη!), κρουαζιερόπλοια, ιστιοφόρα, αρχαίοι κίονες, όλα κάτω από τον ελληνικό μουστακαλή ήλιο.  Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τέσσερις αναφορές στον πολλά υποσχόμενο θρησκευτικό τουρισμό. Ίσως κάποιοι στην Τήνο να νιώσουν περήφανοι με τη βυζαντινή εικονίτσα της φωτοστεφανωμένης… κορίνας του bowling.



Κι αυτή η κρεμασμένη κουρελού στο τέλος, αυτή που τινάζει (στον αέρα) η γριούλα, μόνο σε μένα θυμίζει λίγο από το σήμα της ΕΡΤ;

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Δίχως ταυτότητα πια…


Από μικρός έμαθα να απαντάω ευγενικά στους μεγαλύτερους που ρωτούσαν «τίνος είσαι;». Έμαθα να συλλαβίζω το όνομά μου για να κοινοποιώ σε όλους ποια από τις τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες του χρόνου πρόκειται να δεχτώ επισκέψεις. Έμαθα να συλλαβίζω σωστά το επώνυμό μου για να καταλαβαίνουν όλοι ποιας οικογένειας γόνος είμαι, για να μπορούν όλοι να ξέρουν τι δουλειά κάνει ο πατέρας μου και η μητέρα μου, για να μπορούν τέλος πάντων να φτιάξουν μια εικόνα για μένα χωρίς να με γνωρίσουν. - Κάποιοι κρατούν την ίδια και μετά, αφού με γνωρίσουν -

Αργότερα, συνειδητοποίησα πως δεν έφτανε το ονοματεπώνυμο. Αν ήθελα να γίνω μέλος αυτής της κοινωνίας και να με μεταχειρίζονται όχι ίσα αλλά κατά πως αρμόζει στην τάξη μου, θα έπρεπε να αποκτήσω και έναν αύξοντα αριθμό. Υπήρχαν πολλοί με το ίδιο ονοματεπώνυμο προφανώς και χρειαζόταν ένα «πρωτεύον κλειδί» για να με προσδιορίζουν μονοσήμαντα.

Δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Χρειάστηκε να αποκτήσω και να φέρω πάντοτε επάνω μου χειροπιαστές αποδείξεις ότι ο αύξων αριθμός που θα απαντούσα σε κάθε ερώτηση αρμοδίου, είναι όντως αυτός που αντιστοιχεί σε μένα. Προσκόμισα λοιπόν ένα αποτύπωμα του προσώπου μου και ένα δακτυλικό αποτύπωμα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. - Πλήρωσα για αυτό -

Έτσι τώρα γνωρίζω ποιος είμαι, και πολύ εύκολα το γνωρίζει και όποιος έχει δικαιοδοσία. - Η δικαιοδοσία δεν δίνεται από εμένα - Επίσης τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι έχουν τέτοια δικαιοδοσία. Έχω έναν αύξοντα αριθμό και μπορώ να ζήσω ελεύθερα στην κοινωνία. - Οι αύξοντες αριθμοί χρησιμοποιούνται στους κρατούμενους -

Πριν από λίγες μέρες ήταν εδώ δύο φίλοι μου. Ο πρώτος δεν ξέρω πως λέγεται, μου συστήθηκε ως Κώστας αλλά δεν ξέρω τον αύξοντα αριθμό του, ούτε είδα τα αποδεικτικά στοιχεία που τον συνοδεύουν. - Ευτυχώς - Μπορώ να τον λέω φίλο, μιας και γνωριστήκαμε, οπότε έχω μια ιδέα του τι είναι χωρίς να ξέρω ποιος είναι.

Το ονοματεπώνυμο του δεύτερου το γνωρίζω. Μάλιστα φρόντισαν οι γνωστοί αρμόδιοι να τον ταυτοποιήσουν εφόσον αντιστοίχησαν το ονοματεπώνυμο με το πρόσωπο, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έφερε υποχρεωτικά μαζί του. - Πρέπει να είναι βαρετή διαδικασία - Ήξερα ποιος είναι και πριν τον γνωρίσω. Μπορώ όμως να τον λέω φίλο πια, γιατί γνώρισα τι είναι.


Μέχρι να σβηστεί από την μνήμη της ανθρωπότητας η ανάγκη για αντιστοίχηση κάθε ανθρώπου με έναν αύξοντα αριθμό, μέχρι να εξαφανιστούν τα συστήματα που χρειάζονται ταυτοποιήσεις στοιχείων, μέχρι να μπορέσουμε να ζήσουμε «ελεύθεροι, δίχως ταυτότητα πια», ας δίνουμε περισσότερη σημασία στο τι και όχι στο ποιοι είμαστε. - Ευχαριστώ τους φίλους για την υπενθύμιση -

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πως φτάνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών;



Είναι φανερό πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρά την αύξησή του, δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά του, εκλογικά και δημοσκοπικά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει κάνοντας δύο παραδοχές.

Πρώτον, θεωρούμε ότι υποψήφια μέλη είναι όσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ήδη μέλη. Δεύτερον, χωρίζουμε τους ανθρώπους αυτούς σε δύο κατηγορίες. Σε εκείνους που περιμένουν τις κινήσεις του κόμματος για να επευφημήσουν ή να δυσανασχετήσουν (στο εξής followers) και σε εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να συνδιαμορφώσουν τις κινήσεις αυτές (στο εξής participants).

Οι followers δεν εγγράφονται μαζικά πιθανότατα διότι δεν είναι σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους αντιπροσωπεύει και επιπλέον δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να τον διαμορφώσουν έτσι ώστε να τους αντιπροσωπεύει. Οι participants από την άλλη, δεν εγγράφονται μαζικά γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να τον διαμορφώσουν ακόμη κι αν εγγραφούν. Βασική αιτία αυτού είναι ότι μετά τις τελευταίες εκλογές, η προβαλλόμενη στα μέσα «ηγεσία» του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ή να αγνοεί πολλές εσωτερικές φωνές.

Εύκολα θα μπορούσα να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το συνέδριό του, πρέπει να στραφεί στους participants και να τους αποδείξει έμπρακτα ότι κάθε μέλος έχει δύναμη, συνδιαμορφώνει τις προτάσεις, συναποφασίζει τις κινήσεις και τις πολιτικές. Να φτιάξει τις απαραίτητες εσωκομματικές δομές που θα δίνουν στα μέλη την δύναμη αυτή. Έτσι θα κερδίσει νέα μέλη τα οποία θα έχουν έντονη και ουσιαστική συμμετοχή και θα εξελιχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πρέπει να κερδίσει και ένα δεύτερο στοίχημα. Να καταφέρει να μετατρέψει τους followers σε participants. Αυτό μπορεί να το πετύχει δείχνοντας προς τα έξω, προς την κοινωνία, ένα λειτουργικό αμεσοδημοκρατικό σύστημα. Να στήσει μία δομή όπου το κάθε μέλος θα εκπροσωπεί τον εαυτό του αντί να εκλέγει αντιπρόσωπο και στη συνέχεια να την «διαφημίσει».

Μία ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα (όπως το synedrio.syriza.gr), όπου θα υπάρχουν χρήστες τριών επιπέδων, επισκέπτες, φίλοι και μέλη, και θα γίνεται διάκριση αυτών με χρήση κωδικού πρόσβασης. Ως «μέλη» λογίζονται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις μελών, ως «φίλοι» λογίζονται όσοι έχουν ζητήσει να πάρουν κωδικό φίλου από κάποιο μέλος, ίσως μετά την έγκριση της τοπικής επιτροπής. Θα ήταν ίσως σωστό ο κωδικός ενός φίλου να απενεργοποιείται μετά από κάποιο διάστημα αν δεν υπάρχει ενεργή συμμετοχή στην πλατφόρμα, ενώ να ενεργοποιείται πάλι μετά από σχετικό αίτημα. Τέλος «επισκέπτης» θεωρείται οποιοσδήποτε μπει στην πλατφόρμα χωρίς να έχει κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες.

Στην πλατφόρμα αυτή θα γίνονται ζωντανές συζητήσεις (είτε γραπτά είτε με ομιλία), θα γράφονται κείμενα και θα κατατίθενται προτάσεις από οποιονδήποτε φίλο ή μέλος ενώ θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων μόνο από τα μέλη. Σε κάθε κείμενο τα μέλη θα μπορούν να ψηφίζουν με θετική, ουδέτερη ή αρνητική ψήφο συνεχώς όμως θα διενεργούνται και προγραμματισμένες ψηφοφορίες – δημοψηφίσματα επί των κειμένων που είχαν την μεγαλύτερη αποδοχή. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου από τα κάτω, όπως π.χ. η κατάθεση ερωτημάτων από τους φίλους ή τα μέλη προς τα ανώτερα στελέχη, τα μέλη της Κ.Ε., τους βουλευτές κτλ. Οι επισκέπτες τέλος θα μπορούν να βλέπουν τα κείμενα που θα έχουν ψηφιστεί αλλά και δείγματα της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα το πλήθος των ψήφων που συγκέντρωσε ένα κείμενο.

Με την λογική του ανοικτού κώδικα θα μπορούσαν να στηθούν και τοπικά ανάλογες πλατφόρμες όπου οι παραπάνω διαδικασίες θα ακολουθούνται για τις κινήσεις και τις αποφάσεις της τοπικής επιτροπής, χωρίς αυτό να υποκαθιστά τις συνελεύσεις. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα σε όσους αποφεύγουν την «δημόσια έκθεση» να επισκεφτούν την ιστοσελίδα και να πάρουν μία γεύση των εσωτερικών διαδικασιών. Θα μπορούν επίσης οι φίλοι να καταθέσουν ερωτήματα ανοικτά στα μέλη της τοπικής. Τέλος θα βοηθηθούν όσα μέλη δεν δύνανται να συμμετέχουν με τη φυσική τους παρουσία στις συνελεύσεις.


Πέραν της χρήσης της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας εντός του κόμματος, σταδιακά μπορεί να επιτευχθεί και ένας άλλος στόχος. Οι επισκέπτες μπορεί να εξελιχθούν σε φίλους και τελικά σε μέλη, τα οποία όμως θα έχουν «εκπαιδευτεί» σε μια συμμετοχική διαδικασία μέσα από αυτήν τους την πορεία.