Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Ξεμπερδέψαμε; (4) - Ναζί και εκκλησία


Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησα πολύ να ασχοληθώ με τη σχέση χρυσής αυγής και εκκλησίας. Ίσως ακολούθησα “υποσυνείδητα” αλλά ευλαβικά την προτροπή του προσφάτως μετανοημένου Μητροπολίτου Αιγιαλείας Αμβροσίου! Όπως είπε ο ίδιος, είναι “ένα θέμα, που από την φύση του φυγαδεύει από τις καρδιές μας την Ειρήνη, την οποίαν έφερε ο Σαρκωθείς Λόγος του Θεού καί τήν οποίαν ύμνησαν οι Άγγελοι με το «και επί γης Ειρήνη»”. Φτου κακά, απεταξάμην τον σατανά και άλλα τέτοια. Έλα όμως που η εορτάζουσα ελληνορθόδοξη εκκλησία διατηρούσε και διατηρεί καλές σχέσεις με τον φασισμό και τους ναζί. (πηγή: AvantiPopolo.gr – Η απολογία του Αμβρόσιου για τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή)

Το πασίγνωστο πια video που υπάρχει στη δικογραφία για την υπόθεση της χρυσής αυγής, ήρθε στη δημοσιότητα διαδικτυακά μόλις έναν μήνα πριν. Σε αυτό ο προφυλακισμένος αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος αναδεικνύει με τα λεγόμενά του σε παρέα χρυσαυγιτών, το ζήτημα της σχέσης της χρυσής αυγής με την εκκλησία. Αναφέρει συγκεκριμένα πρόσωπα από την ιεραρχία της εκκλησίας σε Ελλάδα και Κύπρο και τα χαρακτηρίζει ως “διαμάντια”. Το όνομα του Αμβροσίου, δικαίως, δεν λείπει από την ομάδα των διαμαντιών! (πηγή: Youtube – ο Μιχαλολιάκος για το δεξιό παπαδαριό)


+ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Φυσικά οι σχέσεις εκκλησίας και φασισμού – ναζισμού στην Ελλάδα δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Στις 8-2-1941 στο όργανο της Ιεραρχίας “Εκκλησία”, δημοσιεύτηκε σε πένθιμο πλαίσιο θρήνος για τον Μεταξά: “Το Έθνος ολόκληρον εθρήνησεν ….και η Εκκλησία εθλίβη μεγάλως δια την απώλειαν του πιστού αυτής τέκνου”. Επιπλέον τα καθεστώτα Χίτλερ και Μουσολίνι ενθουσίασαν την «Εκκλησία»: «Από της καταστροφής εσώθησαν τα κράτη της Ιταλίας και τελευταίον της Γερμανίας δια της ανακηρύξεως δικτατοριών…» (Σ.Μαρκέτος, «Αυγή», 9.4.’06). Η «Εκκλησία», δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για τον Χίτλερ και για τον Μουσολίνι από τις 18.2.1933.: «Μεταξύ των άρθρων του πολιτικού προγράμματος του νέου Αρχικαγκελαρίου υπάρχουν και τινα τα οποία, διά το οικουμενικόν του χαρακτήρος των, προκαλούν, ιδίως σήμερον, αμέριστον την προσοχήν. Υπισχνείται λοιπόν ο γερμανός αρχηγός μιας μεγίστης μερίδος του γερμανικού λαού, ότι “θα αποκαταστήσωμεν την καθαριότηταν εις την οικογενειακήν και την δημοσίαν ζωήν”, “θα επαναδώσωμεν εις τον γερμανικόν λαόν την πίστιν προς τον Θεόν, την πατρίδα και την οικογένειαν”, και “θα στηρίξωμεν πάλιν επί υγιών βάσεων την εκπαίδευσιν των παιδιών μας”. Τοιουτοτρόπως ο προς ον απευθύνεται το πρόγραμμα εκλέκτωρ λαός ακούει σαφείς και καθαράς τας θέσεις των πολιτικών του ως προς τα θεμελιώδη ιδανικά της ατομικής και της κοινωνικής του ζωής. Και είναι καιρός -και υπάρχουν λόγοι- να ακούση, τέλος πάντων, μίαν φοράν ο ελληνικός λαός εκ στόματος των πολιτικών του επίσης καθαρά……….». (πηγή: ταξικά γυαλιά - Εκκλησία και φασισμός)

Μετά τον εμφύλιο η εκκλησία φρόντιζε να “κατηχεί” τους εξόριστους στην Γυάρο και στην Μακρόνησο στέλνοντας ιερείς όπως ο Στυλιανός Κορνάρος (γνωστός ως Άγιος Πρεβέζης), ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Παπαθεοδώρου και ο επίσκοπος Κυκλάδων Φιλάρετος, συνοδεία δοσίλογων και απατεώνων. Η “κατήχηση” περιελάμβανε απειλές, επιθέσεις, ειρωνείες, βρισιές, ανακρίσεις για απόσπαση πληροφοριών, ακόμη και όπλα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο τωρινός μητροπολίτης Σύρου – Τήνου κλπ. Δορώθεος Β' τίμησε τον Κορνάρο για το “πολυσχιδές και πολύμοχθο θρησκευτικό, κοινωνικό και εθνικό του έργο” στις 19/12/2012, εκατό χρόνια μετά την γέννησή του. (πηγή: Δράση Πολιτών Τήνου – Ποιος είναι ο τηνιακός “Άγιος Πρεβέζης”)

Ακόμη περισσότερο στην επταετία, οι σχέσεις της εκκλησίας με το καθεστώς των συνταγματαρχών ήταν παραπάνω από στενές. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων παρασημοφόρησε τους πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου ως “Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου”. Ο Ιερώνυμος ανέλαβε τη στήριξη της δικτατορίας με κάθε τρόπο, πιστεύοντας, όπως γράφει σε επιστολή του στο δικτάτορα Παπαδόπουλο, ότι «όταν έγινεν η Επανάστασις της 21ης Απριλίου αντεπεκρίνετο εις ένα λαϊκόν αίσθημα» και πλήθος άλλων ιεραρχών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στήριξε και συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με το καθεστώς της χούντας. (πηγή: ταξικά γυαλιά - Εκκλησία και φασισμός)

+ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο Σταύρο Ζουμπουλάκη, η εκκλησία της Ελλάδας ποτέ δεν έκοψε τις σχέσεις της με έναν ρητό και κατηγορηματικό τρόπο με κάθε ακροδεξιά εθνικιστική ιδεολογία, ακόμη και στην περίοδο της μεταπολίτευσης, δεν επανατοποθέτησε τον εαυτό της σε σχέση με την πολιτική και άρα και με αυτό το ακροδεξιό εθνικιστικό δικό της παρελθόν. Γενικώς οι ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το εθνικό στοιχείο. Αυτοπροσδιορίζονται εθνικά, όπως ακριβώς και η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος. Αυτό από μόνο του καλλιεργεί στους πιστούς μια πατριωτική συνείδηση και την αίσθηση ότι θρησκεία και πατρίδα αποτελούν ενιαίο σύνολο. (πηγή: left.gr - Η Εκκλησία της Ελλάδας, η Χρυσή Αυγή, ο εθνικισμός και το κράτος)

Στην πραγματικότητα η κατασκευή εθνικής ελληνικής συνείδησης επιχειρείται από την εκκλησία ήδη από τα χρόνια της επανάστασης του 1821 με τη σύνδεση της ιερότητας της θρησκείας και της τύχης του υπό αφύπνιση έθνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εύρεση της εικόνας της Παναγίας της Τήνου η οποία λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά την κήρυξη της επανάστασης και παρουσιάζεται από την εκκλησία ως καλός οιωνός.

Σύμφωνα με αυτόν τον περίεργο χριστιανο-εθνικισμό, οι Έλληνες είναι ο λαός που επί χιλιάδες χρόνια ενδημεί σε αυτήν τη γη, απευθείας απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, γεγονός που τεκμαίρεται από τις θρησκευτικές πρακτικές τους και τους τόπους τους όπως για παράδειγμα η Τήνος, η οποία θεωρείται ότι αποτελούσε ανέκαθεν τόπο εθνικο-θρησκευτικού προσκυνήματος για τους Έλληνες! Η Ορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν επωμίζεται - καίτοι παράδοξα - το ρόλο του “εγγυητή” της συνέχειας του “εθνικού ελληνικού πολιτισμού” και δρα σαν “προκεχωρημένο φυλάκιο του ελληνισμού”. (πηγή: UNFOLLOW 20 και 21 – Το “ιερόν κατάστημα” η Μεγαλόχαρη της Τήνου και η κατασκευή της λατρείας)

Πάνω σε αυτή την χριστιανο-εθνικιστική βάση, βρίσκει πρόσφορο έδαφος η ναζιστική προπαγάνδα της χρυσής αυγής και η οργάνωση “ψαρέυει” υποστηρικτές από τα θολά νερά της ελληνορθόδοξης εκκλησίας. Ίσως από τους συντηρητικότερους κύκλους της αλλά πάντως από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Υποστηρίζοντας όμως ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι θα ξεκινήσω από τους ιεράρχες των ανώτερων βαθμίδων.

+Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Το πρώτο διαμάντι του Μιχαλολιάκου είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ο Αμβρόσιος έχει τελέσει ταγματάρχης της Χωροφυλακής, ενώ χρίστηκε Μητροπολίτης επί Χούντας. Τον Αύγουστο του 2012, μάλιστα, είχε επισκεφθεί τον Νίκο Ντερτιλή, τελευταίο κρατούμενο εκ των πρωταιτίων της Xούντας, στις φυλακές Κορυδαλλού για να τον συγχαρεί, διότι παραμένει πιστός στις αρχές του. Στις 27 Οκτωβρίου του 2012 σε κείμενό του έδινε συμβουλές στην χρυσή αυγή για να μπορέσει να γίνει γλυκιά ελπίδα για την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2013 τέλεσε την κηδεία του στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, όπου παραβρέθηκε και πλήθος οπαδών της χρυσής αυγής, όπου βρέθηκε και ο Ν. Μιχαλολιάκος, όπου ο Παναγιώταρος πυροβολούσε στον αέρα για να τιμήσει τον νεκρό, όπου ο Αμβρόσιος στον λόγο του συνέκρινε τον χουντικό Ντερτιλή με τον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη. Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την δολοφονική επίθεση της ναζιστικής συμμορίας στο Κερατσίνι, κατέκρινε μεν τους δολοφόνους, σημειώνοντας όμως πως στους κόλπους της χρυσής αυγής υπάρχουν πολλά σοβαρά πρόσωπα. (πηγές: Alfavita – Είναι τελικά τυχαίο που η εκκλησία στηρίζει τους Ναζί;, skai.gr – Αμβρόσιος: Ντερτιλής, όπως Κολοκοτρώνης και Σωκράτης!, Προσωπικό Blog του Μητροπολίτη – Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, iefimerida.gr – Εκτός ορίων ξανά ο Αμβρόσιος: Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να είναι η “γλυκιά ελπίδα” αλλά δεν μας άκουσε)

Ο Αμβρόσιος ήταν ο ένας εκ των δύο μητροπολιτών που είχαν στηρίξει το 2010 τον Δημήτρη Παπαγεωργίου και που ζητούσαν την άμεση αποφυλάκισή του από τους αρμόδιους υπουργούς διότι “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δα και τόσο επικίνδυνος για την διατήρηση της δημόσιας τάξης! Δεν είναι ταραχοποιός! Δέν είναι κουκουλοφόρος! Δημοσιογράφος είναι! Τίποτε περισσότερο”. Βέβαια, ο “δημοσιογράφος” Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι πρώην στέλεχος της χρυσής αυγής, εκδότης εθνικιστικών – ακροδεξιών εντύπων, ο οποίος αναγνωρίστηκε και συνελήφθη για επίθεση μαζί με άλλα μέλη της χρυσής αυγής σε αντιρατσιστική διαδήλωση επί της οδού Πανόρμου, τον Ιανουάριο του 2010. Περισσότερες πληροφορίες για το ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαγεωργίου μπορείτε να βρείτε στο Indymedia. (πηγές: epilarhia.blogspot.gr – Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Οι Δεξιοί προφυλακίζονται, οι αριστεροί συλλαμβάνονται και... απολύονται!, enas1983.blogspot.gr – Ξεμπερδέψαμε; (3) )

+Ο ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Ο επόμενος μητροπολίτης που αναφέρει ο Μιχαλολιάκος είναι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Διαδέχθηκε στον θρόνο της Μητρόπολης το 2006 έναν άλλο πολυπράγμονα και σκληρό εθνικόφρονα ιεράρχη, τον Καλλίνικο Καρούσο, ο οποίος ησυχάζει σήμερα σε μοναστήρι. Ο Καλλίνικος υπήρξε μέλος της πάλαι ποτέ τρόικας της «Χρυσοπηγής» (μαζί με τον Χριστόδουλο Παρασκευαΐδη και τον Αμβρόσιο Λενή, ο οποίος ακόμα «πολιτεύεται» στα Καλάβρυτα).

Κατά τη γνώμη του, οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τον ορθόδοξο Ελληνισμό είναι η ομοφυλοφιλία και οι Εβραίοι (ή, πιο διακριτικά, «ο σιωνισμός»). Αυτή του η πεποίθηση τον έφερε κοντά στη Χρυσή Αυγή ήδη πριν από τις εκλογές του 2012. Είχε κυκλοφορήσει, μάλιστα, στο Διαδίκτυο ότι προεκλογικά ο Σεραφείμ συναντήθηκε με τον Μιχαλολιάκο και του έδωσε την ευλογία του. Την πληροφορία αυτή αξιοποίησε η Χρυσή Αυγή, μαζί με τα «καλά λόγια» των μητροπολιτών Καλαβρύτων και Κονίτσης. Σε σχετική ερώτηση από την Εφημερίδα των Συντακτών, ο Δημήτριος Αλφιέρης, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του μητροπολίτη, αρνήθηκε ότι υπήρξε παρόμοια συνάντηση. Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε συνάντηση κατά την περίοδο που οργανώσεις φονταμενταλιστών χριστιανών και χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με ύβρεις και βία το φθινόπωρο του 2012 στο θέατρο «Χυτήριο» και εμπόδισαν την παράσταση «Corpus Christi». Ο Σεραφείμ υπέβαλε μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου στο Α.Τ. Ομόνοιας, περιστοιχιζόμενος από τους βουλευτές Χρήστο Παππά, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ευστάθιο Μπούκουρα. «Η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό δυναμικών και φωτισμένων ιεραρχών», δήλωνε τότε ο Παππάς.

Είναι γεγονός ότι η σφοδρότητα των δημόσιων παρεμβάσεων του μητροπολίτη Πειραιώς προσέγγιζε εδώ και χρόνια σε ορισμένα ζητήματα τη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Η πιο προκλητική σχετική του δήλωση ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ισχυρίστηκε ότι «ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν όργανο του παγκόσμιου σιωνισμού και χρηματοδοτήθηκε από την περίφημη οικογένεια Ρότσιλντ, με μοναδικό σκοπό να πείσει τους Εβραίους να φύγουν από τας καλάς περιοχάς της Ευρώπης και να κατεβούν στο Ισραήλ για να συστήσουν τη νέα αυτοκρατορία» («Κοινωνία ώρα Mega», 20.12.2010). (πηγή: efsyn.gr – Ο δικηγόρος του Θεού)

Επιπλέον ο Σεραφείμ έχει εκφράσει θέσεις εναντίον της παροχής ιθαγένειας σε μετανάστες. Οι συγκεκριμένες θέσεις του δε, πλησιάζουν τόσο την ρητορική της χρυσής αυγής που αναπαράγονται από τις επίσημες ιστοσελίδες της οργάνωσης με επαίνους! Χαρακτηριστικά σημεία των θέσεων του μητροπολίτη ακολουθούν: “Ἡ πολιτογράφησις ἢ ἡ παροχὴ ὑπηκοότητος κατὰ τὴν παγκόσμιον νομικὴν ἐπιστήμην δὲν ἀποτελεῖ ἀνθρώπινον δικαίωμα”, “κάθε σπιθαμὴ Ἑλληνικῆς γῆς ἀπηλευθερώθη ἀπὸ τὴν βάναυσο ὀθωμανικὴμουσουλμανικὴ δεσποτεία μὲ ποταμοὺς αἵματος καὶ τύμβους ὀστέων καὶ θὰ πρέπει ἐναύλως νὰ ἠχοῦν στὴ σκέψη μας οἱ λόγοι τοῦ ἀποθανόντος Πρωθυπουργοῦ τῆς γείτονος χώρας Τουργκοὺτ Ὀζὰλ λέγοντος: «Οἱ διεκδικήσεις τῆς Τουρκικῆς Πολιτείας εἰς βάρος τῆς Ἑλλάδος μποροῦν νὰ ὑλοποιηθοῦν μὲ τὴν εἰρηνικὴ ἐπέλασι μουσουλμανικῶν πληθυσμῶν σὲ αὐτὴ, ὑπὸ τὴν μορφὴ μεταναστευτικοῦ ρεύματος”, “Πιστεύω ὅτι οὐδεὶς ἐχέφρων θὰ ἐπεθύμει νὰ δῇ αὐξανομένη τὴν μουσουλμανικὴ μειονότητα τῆς Ἑλλάδος μὲ ἀκρίτους πολιτογραφήσεις μεταναστῶν μουσουλμανικῆς θρησκευτικῆς παραδοχῆς, οἱ ὁποῖοι θὰ ἀπαιτήσουν αὐτὸ ποὺ συμβαίνει στὴν Ἑλληνικὴ Θρᾴκη, δηλαδή νὰ ὑποχωρῇ τὸ ἑλληνικὸ δικαιϊκὸ σύστημα, ἔναντι τῆς μουσουλμανικῆς Uma καὶ τοῦ θρησκευτικοῦ νόμου Saria, νὰ ἰσχύῃ εἰς ὅλην τὴν Ἐπικράτειαν”, “ὁ Ἑλληνικὸς λαὸς ἀποτελεῖ Γένος καὶ συνεπῶς οἱ ντιρεκτίβες τῆς Νέας Ἐποχῆς, διάβαζε τοῦ διεθνοῦς Σιωνιστικοῦ τέρατος, ποὺ τώρα ἐπιχειρεῖ νὰ στραγγαλίσῃ τὴν οἰκονομικὴ ζωὴ τοῦ Πλανήτη, διὰ πολυπολιτισμικὴ σύνθεση τῆς Ἑλληνικῆς Πολιτείας τυγχάνουν διὰ τὴν συντριπτικὴ πλειονοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ ἀπαράδεκτες”, “Ἡ ἔννοια τοῦ Γένους εἶναι σύμφυτος μὲ τὸ δίκαιο τοῦ αἵματος καὶ ὄχι μὲ τὸ δίκαιο τοῦ τόπου γεννήσεως, ποὺ ἰσχύει κυρίως σὲ νεοπαγῆ κρατικὰ σχήματα μὲ χαρακτῆρα μωσαϊκοῦ ἐθνοτήτων”. (πηγή: Τ.Ο Χρυσής Αυγής Πειραιά - Παρεμβολή του Μητροπολίτη Πειραιώς : "ΟΧΙ ιθαγένεια στους μετανάστες”)

Πρόσφατα, μετά και την προφυλάκιση τον προσφιλών του βουλευτών της χρυσής αυγής, ο μητροπολίτης τέθηκε και υπέρ του Η. Κασιδιάρη για την μη πρόσκλησή του στην εξέδρα των επισήμων στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά. “Ο κύριος κασιδιάρης απ’ όσο ξέρω δεν έχει στερηθεί των πολιτικών δικαιωμάτων του και είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου” είπε ο Μητροπολίτης Πειραιά σχολιάζοντας το γεγονός πως άνδρες του Λιμενικού δεν άφησαν τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής να βρεθεί στην εξέδρα των επισήμων γιατί δεν είχε πρόσκληση από το δήμο Πειραιά. (πηγή: newsit.gr - Πειραιώς Σεραφείμ: Στήριξε Κασιδιάρη, εξάψαλμος σε Χρυσή Αυγή και Διαμαντόπουλο)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Η ιστορία του πολιούχου της Σπάρτης αποτελεί αντικείμενο χρόνιας διαμάχης μεταξύ ορθόδοξης εκκλησίας και εθνικιστικών κύκλων και εδώ φαίνεται το παράδοξο της σχέσης αυτής. Ο “όσιος Νίκων ο Μετανοείτε” όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της μητρόπολης, ιεραπόστολος και κύρηκας του ευαγγελίου, “παρέμεινε επτά χρόνια στην Κρήτη και κατόρθωσε να οδηγήσει πολλούς από τους κατοίκους του νησιού στην αληθινή χριστιανική πίστη”, ενώ “Στη Σπάρτη ο Όσιος ανέπτυξε αξιόλογη δράση, ενώ την απήλλαξε και από τη μάστιγα των Ισραηλιτών, που με την άσχημη διαγωγή τους επηρέαζαν τον πληθυσμό και αποτελούσαν εμπόδιο στην ηθικοπλαστική προσπάθεια που έκανε”. Ίσως αυτές οι τελευταίες λέξεις και μόνο αρκούν για να προϊδεάσουν κάποιον για αντισημιτικές θέσεις της μητρόπολης. (πηγη: Ιερά μητρόπολη Μονεμβασιάς και Σπάρτης – Όσιος Νίκων ο “Μετανοείτε”)

Αυτό πάντως που η μητρόπολη του Ευστάθιου περιγράφει ως καθοδήγηση στην αληθινή χριστιανική πίστη, διάφορα εθνικιστικά blogs το περιγράφουν πολύ διαφορετικά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Αυτό που δεν κατάφερε ο Ταράσιος πέτυχε με την φωτιά και το σπαθί ο Αρμένιος προσηλυτιστής και “άγιος” Νίκων. Από τον Αρμένιο προσηλυτιστή Νίκωνα τον «Μετανοείτε» και τους ένοπλους μοναχούς του, εκχριστιανίζονται με τη βία οι τελευταίοι Έλληνες Εθνικοί της Λακωνίας και κατασφάζονται οι Δούκες και οι Ιερείς τους”. (πηγή: eleysis69.wordpress.com – Οι με αυτοκρατορικά διατάγματα διωγμοί των Ελλήνων)

Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο της μητρόπολης πρεσβεύει πως οι Ισραηλίτες της Σπάρτης αποτελούσαν μάστιγα λόγω... κακής διαγωγής, ενώ δεν αναφέρει καθόλου τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκων απάλλαξε την Σπάρτη από την μάστιγα αυτήν!

Το 2008, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατήγγειλε τον Ευστάθιο για προσπάθεια εκβιασμού του, προκειμένου να τον ψηφίσει για νέο αρχιεπίσκοπο. Οι καταγγελίες μπήκαν στο αρχείο γιατί δεν τεκμηριώθηκαν όμως η σύνοδος δεν υποχρέωσε ποτέ τον Χρυσόστομο να ανακαλέσει «και ο κ. Ευστάθιος βρέθηκε μόνος του, με μοναδική ψήφο υποστήριξης αυτή του Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου» (‘Το Παρόν’-31/8/2008). Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη εκλογή αρχιεπισκόπου λέγοντας για τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο, “Μεγάλος πολιτικάντης. Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε δεν θα ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός...” (πηγές: roides.wordpress.com – Λέει ψέμματα ο μητροπολίτης Σπάρτης για τη Χ.Α., Εφημερίδα των Συντακτών φύλλο 329 – Τα “διαμάντια” και οι “σκατιάρηδες” ιερείς της Κατερίνας Κατή)

Το 2009, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, ο Ευστάθιος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λ.Α.ΟΣ. Γ. Καρατζαφέρη, του είπε χαρακτηριστικά “Είστε ένας άνθρωπος της Εκκλησίας, ένας άνθρωπος καλλιεργημένος. Έχετε κλείσει στην καρδιά σας Χριστό και Ελλάδα. Για μένα αυτό λέει πολλά και πιστεύω ότι λέει και για όλη την Ελλάδα”. (πηγή: espressonews.gr – Την ευχή του Σπάρτης πήρε ο Καρατζαφέρης)

Στο επίμαχο video ο Ν. Μιχαλολιάκος αναφέρει σχετικά με τον Ευστάθιο τα παρακάτω, “ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την Τοπική Οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης”. Πέραν από το γεγονός ότι ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης πλέκει το εγκώμιο του μητροπολίτη, το οποίο από μόνο του είναι μια ένδειξη καλών σχέσεων τουλάχιστον, “ομολογεί” δύο στοιχεία ακόμη. Πρώτον, ο μητροπολίτης φαίνεται να δέχτηκε τα μέλη της οργάνωσης δηλαδή τους ανθρώπους που επανδρώνουν τα γνωστά τάγματα εφόδου της χρυσής αυγής και δεύτερον, αν ισχύουν όσα λέει ο “φύρερ”, ο Ευστάθιος άσκησε πολιτική επιρροή στο ποίμνιό του προκειμένου να ανέβουν στις εκλογές οι ναζί. (πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών φύλλο 329 – Τα “διαμάντια” και οι “σκατιάρηδες” ιερείς της Κατερίνας Κατή)

+Ο ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΠΩΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Όταν το 2010 η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για μη συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων στις παρελάσεις για λόγους οικονομίας, ο εθνικόφρων μητροπολίτης Ανδρέας έσπευσε να δηλώσει ότι η απόφαση αυτή είναι εξωπραγματική, απαράδεκτη και εξωφρενική, έτσι πρέπει να ανακληθεί άμεσα διότι “αν θέλη η Πολιτεία, μπορεί να κάνη περικοπές δαπανών σε άλλους τομείς και όχι στις εθνικές παρελάσεις, που, επί τέλους, γίνονται δύο φορές τον χρόνο : στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου. Και δεν αναλογίζεται ο κ. υπουργός, και μαζί του και η Κυβέρνηση, πόσο εξυψώνεται το εθνικό φρόνημα του λαού όταν βλέπη και τα σύγχρονα οπλικά μέσα των Ενόπλων μας Δυνάμεων ;”, διότι “Ο Έλληνας, κύριε υπουργέ, χωρίς ψωμί ζη. Χωρίς Χριστό, όμως, και Ελλάδα δεν ζη. Αυτό μαρτυρεί η υπερτρισχιλιόχρονη Ιστορία μας”, και “πότε καταργώντας τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης και Αιγαίου, πότε αφαιρώντας τον όρο «εθνικός» από τα υπουργεία Παιδείας και Αμύνης, πότε καταργώντας την παρουσία των μηχανοκινήτων τμημάτων από τις παρελάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και πότε επιχειρώντας την νομιμοποίηση χιλιάδων λαθρομεταναστών προς άγραν ψήφων, φρονώ ότι ξεπουλάμε ουσιαστικά την Πατρίδα μας, στην οποία, όπως πάμε, θα καταντήσουμε να είμαστε ξένοι...” (πηγή: thriskeftika.blogspot.gr - Δηλώσεις Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου για τη μη συμμετοχή μηχανοκίνητων μέσων στις παρελάσεις)

Ο ίδιος μητροπολίτης μαζί με τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο ευλόγησαν τον Δημήτρη Παπαγεωργίου που προφυλακίστηκε το 2010 όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Ανδρέας προσωπικά συνεχάρη τον Παπαγεωργίου λέγοντας “δεν είναι αξιοζήλευτον αλλά και αξιομίμητον το παράδειγμα του κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, που εις πείσμα εκείνων, οι οποίοι απαξιώνουν τα ιδανικά του έθνους, ορθοτομεί τον λόγον της εθνικής αληθείας;”. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη ο Παπαγεωργίου διώχθηκε επειδή “έκανε ρεπορτάζ για την Ελεύθερη Ώρα και όχι για την Αυγή”. (πηγή: epilarhia.blogspot.gr – Ο Μητροπολίτης Κονίτσης υπέρ του Δημήτρη Παπαγεωργίου)

Σε άλλες δηλώσεις του μητροπολίτη το 2012 διαφαίνονται οι ρατσιστικές και υποτιμητικές του απόψεις απέναντι στους Αλβανούς. Συγκεκριμένα ο Ανδρέας δήλωσε: “Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα με τα όσα είπε ... αποκάλυψε τους κρυφούς πόθους και τα ανόσια σχέδια της Αλβανίας σε βάρος της Ελλάδος. Είπε, δηλαδή, ότι οι Αλβανοί έχουν πάντοτε στον νου και στα σχέδιά τους την «Μεγάλη Αλβανία», που θα περιλαμβάνη το Κόσσοβο, μέρος της FYROM, την Φλώρινα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα! Βέβαια, αυτές είναι πάγιες απόψεις των Αλβανών που κάθε τόσο τις προβάλλουν, όπως προβάλλουν και το ζήτημα των διαβοήτων «Τσάμηδων». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δείχνονται και αχάριστοι προς την Ελλάδα, από την οποία «χόρτασαν ψωμί», κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Προκάτοχός μου, αοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ έλεγε συχνά και με έμφαση, ότι «οι Αλβανοί δεν έχουν μπέσα». Και το έλεγε μετά λόγου γνώσεως ...” (πηγή: Ιερά Μονή Παντοκράτορος - Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού)

Περισσότερο γνωστό από τα παραπάνω, είναι το περιστατικό που συνέβη στην επέτειο μίσους του Γράμμου το 2012 όπου ο μητροπολίτης Ανδρέας γιόρτασε μαζί με πλήθος “αγωνιστών” της χρυσής αυγής και μαζί με τον προφυλακισμένο πλέον βουλευτή της Χρήστο Παππά “την συντριβή του κομμουνιστοσυμμοριτισμού” και την σωτηρία της Ελλάδας από τον “σλαυοκομμουνισμό”. Ο μητροπολίτης, τακτικός θαμώνας αυτών των εορτασμών εκφώνησε έναν καθαρά πολιτικό και διχαστικό λόγο, βγαλμένο από τα βάθη των εμφυλιακών χρόνων: Ύμνησε τη ΣΦΕΒΑ (www.sfeva.gr), εξέφρασε τη «λύπη του γιατί ταπεινώνονται οι γενναίοι αξιωματικοί, ενώ πριμοδοτούνται τενεκέδες αντιστασιακοί του γλυκού νερού» και, ωρυόμενος κατά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφώνησε: «Ο Γράμμος ζει και μας οδηγεί!». Ο Ανδρέας κάλεσε επίσης τον βουλευτή της χρυσής αυγής (ο οποίος υπό τις ιαχές «Αλήτες-προδότες-πολιτικοί», δήλωνε: «Μισούμε όλους αυτούς τους προδότες κι αυτούς θέλουμε να εξοντώσουμε. Μισούμε όλους τους ανθέλληνες, όλα αυτά τα ερυθρά σκουπίδια»), να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο την οργή του «τοπικού ιεράρχη» για όλα τα παραπάνω (τους «τενεκέδες» κλπ.). Και ο ιεράρχης, κλείνοντας τον λόγο του, στράφηκε στους Χρυσαυγίτες, «αυτά τα παιδιά τα καλά, τα αγωνιστικά», όπως τα αποκάλεσε κατά λέξη, με «την ευχή και την προσευχή»: «Να μην αργήσει ο καιρός που τις μαύρες μπλούζες που φοράτε τώρα που αγωνίζεστε θα τις αντικαταστήσετε με γαλάζιες και άσπρες μπλούζες. Αυτή είναι η ευχή μου». (πηγή: Ενθέματα - O χρυσαυγιότατος μητροπολίτης και τα «καλά παιδιά» του)

Ο Μιχαλολιάκος στο video υποστηρίζει ότι ο “λεβέντης” ο Κονίτσης πλήρωνε και το γραφείο της χρυσής αυγής! Εδώ ίσως αξίζει να αναφερθεί το ρεπορτάζ του Βήματος που δημοσιεύτηκε στις 25/09/2013, το οποίο υποστηρίζει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους ελέγχους του ΣΔΟΕ για την χρυσή αυγή, έχουν προκύψει στοιχεία για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων από μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές, αλλά και ιερωμένους. (πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - Στοιχεία για τους χρηματοδότες της Χρυσής Αυγής έχει το ΣΔΟΕ)

+Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Το τελευταίο διαμάντι του Μιχαλολιάκου είναι ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο οποίος έχει κάνει θετικά σχόλια για το ΕΛΑ.Μ. (www.elamcy.gr) που αποτελεί την “αδελφή” οργάνωση της χρυσής αυγής στην Κύπρο, είχε τότε πει πως πλείστες από τις απόψεις τους τις θεωρεί κρυστάλλινες. Όταν ερωτήθηκε σχετικά απάντησε “Τότε που εμφανίστηκαν αυτά τα παιδιά, τα κάλεσα και ήρθαν στην Αρχιεπισκοπή και είδα αρκετά θετικά στοιχεία, όπως και αρνητικά. Και τους είπα, ότι με τα αρνητικά στοιχεία δεν συμφωνώ”. «Συμφωνούσα μαζί τους στο ότι ήθελαν να διωχθούν οι παράνομοι», πρόσθεσε, «μάλιστα με ρώτησαν τότε τι λέει το Ευαγγέλιο και είπα το Ευαγγέλιο λέει να αγαπούμε. Τους αγαπούμε αυτούς τους παρείσακτους, αυτούς τους παράνομους που ήρθαν, αλλά να πάνε στην πατρίδα τους». Πρόσθεσε, επίσης, πως εκεί που ορθοφωνούν (οι ΕΛΑΜίτες), θα τους υποστηρίζει και εκεί που δεν θα ορθοφωνούν θα τους υποδεικνύει ότι αυτό που πάνε να κάνουν δεν είναι σωστό. (πηγές: koolnews.gr - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Συμφωνώ με τη Χρυσή Αυγή στο να διωχθούν οι παράνομοι αλλοδαποί, enet.gr – Χρυσήστομος)

Είναι βέβαια ήδη αρκετά περίεργη αυτή η “επιλεκτική” αγάπη για τους “παρείσακτους” και “παράνομους” ανθρώπους που φτάνει ίσα ίσα μέχρι τα εθνικά σύνορα, όμως ο Μιχαλολιάκος επαινεί τον Χρυσόστομο για πολύ πιο απτές δραστηριότητές του. Υποστηρίζει πως ο αρχιεπίσκοπος βοήθησε στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και, παρά λίγες χιλιάδες ψήφους, θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής. (πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών φύλλο 329 – Τα “διαμάντια” και οι “σκατιάρηδες” ιερείς της Κατερίνας Κατή)

+ΑΠΕΤΑΞΑΜΗΝ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ

Αναμενόμενο ήταν πως όλοι οι ιεράρχες που “θίγονται” από τα λεγόμενα του Ν. Μιχαλολιάκου, ο ένας μετά τον άλλον προέβησαν σε δηλώσεις απόρριψης, μερικής ή ολικής, της σχέσης τους με τη χρυσή αυγή, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των επίσημων “κύκλων” τους. Φυσικά, οι περισσότερες δηλώσεις ήταν (ομολογουμένως) έντεχνα πολιτικές, ώστε να κλείνουν το μάτι στο απαραίτητο ακροατήριο. Το γιατί δεν πείθουν οι εν λόγω μητροπολίτες είναι προφανές, ο προηγούμενος δημόσιος βίος τους δεν υπήρξε ποτέ υπόδειγμα χριστιανικού λόγου αγάπης. Πολλοί από αυτούς είναι μπλεγμένοι σε μια σειρά εκκλησιαστικά σκάνδαλα και τις (αντίστοιχες) δίκες. Ο άλλος λόγος για τον οποίο δεν μας πείθουν είναι το παρελθόν τους: οι περισσότεροι αποτελούν πνευματικά αδέλφια στην πάλαι ποτέ κραταιά οργάνωση “Παναγία η Χρυσοπηγή”, από τις ψήφους της οποίας είχε εκλεγεί και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην κορυφή της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αν ξετυλίξουμε προσεκτικά το κουβάρι, θα δούμε ότι οι παλαιότεροι των μητροπολιτών (Άνθιμος, Αμβρόσιος, Ευστάθιος) έχουν σχέσεις με τη Χρυσοπηγή από τότε που ιδρύθηκε, με τις ευλογίες του συνεργάτη της Χούντας αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α' και της δοτής “Αριστίνδην Συνόδου”. (πηγή: UNFOLLOW 25 – Ελλάς ελλήνων χριστιανών, η εκκλησία και η Χρυσή Αυγή του Νικου Κραουνάκη)

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις απόρριψης της χρυσής αυγής τους οι ιεράρχες υποστήριξαν τα εξής: ο Σπάρτης Ευστάθιος δήλωσε πως δεν γνωρίζει τον Μιχαλολιάκο, όσο για τις ψήφους του γηροκομείου που αναφέρονται στο video προέβαλε σαν επιχείρημα ότι δεν υπάρχει γηροκομείο στη Σπάρτη που να ανήκει στην μητρόπολη. Αν βέβαια δει κανείς στην βικιπαίδεια στο λήμμα Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης διαπιστώνει το αντίθετο. Ακόμη όμως και να μην υπάρχει γηροκομείο της μητρόπολης στη Σπάρτη, μπορεί να υπάρχει σε όλη την περιφέρεια της μητρόπολης. Τέλος η επιρροή ενός μητροπολίτη στο ποίμνιό του, δεν εξαρτάται από το αν το γηροκομείο ανήκει στη Μητρόπολη. (πηγή: iefimerida.gr - Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος: Ο Μιχαλολιάκος λέει ψέμματα - Δεν έχω καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή)

Ο Πειραιώς Σεραφείμ κατηγόρησε τους χρυσαυγίτες για σατανισμό και παγανισμό, εκείνοι τον αντικατηγόρησαν ως Σιωνιστή, ο Κασιδιάρης τον κατηγόρησε ότι χρηματίζεται και του υπενθύμισε πως το 2010 είχε πει ότι η χρυσή αυγή είναι η μόνη ελπίδα για να πάει μπροστά η χώρα και το σήριαλ συνεχίζεται... (πηγές: Ρομφαία – Πειραιώς Σεραφείμ: Απάντηση στις συκοφαντίες της “Χρυσής Αυγής”, newsit.gr - Παραλήρημα Κασιδιάρη: Ο Πειραιώς Σεραφείμ το '10 μας αποκαλούσε ελπίδα της Ελλάδας – Τέκτονες ιερείς, τα «παίρνουν» για να βρίζουν στη Χρυσή Αυγή)

Ο Κονίτσης Ανδρέας δήλωσε ότι «Τα δημοσιευθέντα περί ″καταβολής ενοικίων των γραφείων‶ του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, είναι τουλάχιστον φαιδρά.” και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος του είχε κάνει προσφορά για οικονομική ενίσχυση την οποία δεν δέχτηκε γιατί έχει σαν αρχή να μην δέχεται οποιαδήποτε βοήθεια από πολιτικά κόμματα. Ίσως δέχεται να συνεργαστεί μόνο με “αγωνιστές”. (πηγή: Ρομφαία – Κονίτσης Ανδρέας: “Φαιδρά τα όσα λέει ο Μιχαλολιάκος”)

Τέλος ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος αρχικά συμβούλεψε ότι δεν είναι σωστό τις άγιες μέρες να ασχολείται ο κόσμος και πόσο μάλλον οι ιερείς με τέτοια θέματα! Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι σχέσεις του με την ναζιστική οργάνωση ήταν ένα λάθος, ότι “πλανήθηκε” και επί τη ευκαιρία επιτέθηκε στον μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο και στον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο που είχαν εξ αρχής τοποθετηθεί κατά της ναζιστικής οργάνωσης. (πηγή: AvantiPopolo.gr - Η απολογία του Αμβρόσιου για τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή)

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος πάντως παρά την μετέπειτα επίθεση του Αμβροσίου προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και φυσικά να “παινέψει το σπίτι του”. "Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Όντως κάποια στιγμή υπήρξαν (σχέσεις εκκλησίας – χρυσής αυγής). Πότε όμως; τότε που τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα, τότε είχαμε κάποιοι μελετήσει σωστά, δεν είχαν μιλήσει αυτοί που έπρεπε να μιλήσουν. Σήμερα, δεν είναι κανένας επίσκοπος που να μπορεί να αρθρώσει λόγο υπέρ αυτής της, δυστυχώς όπως προέκυψε , καταστάσεως που δεν μας τιμά ούτε σαν Έλληνες ούτε σαν ορθόδοξους" δήλωσε χαρακτηριστικά στον Real FM. (πηγή: 24H.com.cy - “Βόμβα του μητροπολίτη Ιγνατίου: “Υπήρξαν σχέσεις ιεραρχών – Χρυσής Αυγής)

+ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Το πόσο κωμικοτραγικό είναι το επιχείρημα της πλάνης ή της άγνοιας δεν περιγράφεται. Ξαφνικά οι ιεράρχες ανακάλυψαν την σατανική φύση των ναζί. Δεν είχαν διαβάσει ποτέ ως τώρα άρθρα των χρυσαυγιτών στα ναζιστικά τους έντυπα, τα οποία υμνούν τον πάνα, λοιδορούν τον χριστιανισμό κλπ. Δεν είχαν ακούσει τον Παναγιώταρο να βρίζει και να απειλεί, ή να λέει πως δεν τον ενδιαφέρει αν οι Βούλγαροι είναι χριστιανοί εφόσον δεν είναι Έλληνες. Δεν είχαν δει τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τα εξώφυλλα με τον Χίτλερ και την παρέα του και τις σβάστικες. Δεν είχαν δει τα μπλουζάκια του Καιάδα και δεν είχαν διαβάσει ποτέ τους στίχους των τραγουδιών του. Δεν είχαν δει ποτέ τα όπλα που κουβαλούσαν οι βουλευτές και ενίοτε τα έβγαζαν μπροστά τους για να υμνήσουν την χούντα. Δεν άκουσαν ποτέ όλο το τηλεοπτικό σήριαλ με τις κατηγορίες που βαραίνουν τους χρυσαυγίτες. Δεν είδαν τις προφυλακίσεις. Δεν άκουσαν για τα ανθρωποκυνηγητά των λαθρομεταναστών, για τα ξυλοκοπημένα θύματα στα νοσοκομεία, για τα μαχαιρώματα. Έπρεπε να κυκλοφορήσει ένα video που να εμπλέκει τα ονόματά τους για να αντιληφθούν ότι τα “αγωνιστικά παιδιά” είναι απλά ναζί και ότι η γλυκιά ελπίδα είναι η χειρότερη καταστροφή που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

+ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΝΗΤΕΣ ΠΙΣΤΩΝ

Υπήρχαν όμως απλοί ιερείς που προσπάθησαν να κάνουν «προσηλυτισμό» υπέρ της Χρυσής Αυγής; Ο παπα-Χρήστος, γνωστός στο πανελλήνιο τόσο για τις προοδευτικές του απόψεις, όσο και για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, απαντά χωρίς φόβο: «Νομίζω πως ναι. Και νομίζω πως στην παγίδα της Χρυσής Αυγής έχουν πέσει ιερωμένοι και σε ανώτατο και σε ανώτερο επίπεδο. Όχι μόνο απλοί ιερείς. Πιστεύοντας πως η Χρυσή Αυγή εκφράζει έννοιες όπως “πατρίδα”, “Ελλάδα”, “θρησκεία”. Φαντάζομαι πως μετά τις αποκαλύψεις όλοι αυτοί ντρέπονται».

«Θεωρείτε πως υπήρχαν ιερωμένοι που είδαν ένα “ρεύμα” ανάμεσα στους πιστούς, υπέρ της Χρυσής Αυγής, και πήγαν μαζί τους, μόνο και μόνο για να είναι αρεστοί;», είναι η επόμενη ερώτηση. Ο παπα-Χρήστος τοποθετείται χωρίς μισόλογα: «Τους πήραν και ως προστάτες! Όταν η Χρυσή Αυγή “διακινεί” τόσο κόσμο που μπορεί να τους στέλνει σε γιορτές, λιτανείες, τελετές, ήταν εύκολη η προσέγγιση. Βρήκαμε πιστούς, φίλους, ακροατήριο, συνεργάτες, καλούς χριστιανούς, καλούς Έλληνες. Βέβαια οι δυστυχείς -πραγματικά δυστυχείς- δεν κατάλαβαν στο τέλος, πως αυτοί που πραγματικά εκμεταλλεύονταν τους άλλους, ήταν οι Χρυσαυγίτες τους παπάδες και όχι το αντίθετο. Και εκμεταλλεύτηκαν χοντρά τους παπάδες. Γιατί ο Χρυσαυγίτης ήταν που το βράδυ ήταν νταβατζής και το πρωί πουλούσε εθνικοφροσύνη στους πιστούς». (πηγή: Provocateur – Εκκλησία + Χρυσή Αυγή = Αγκαλίτσες και φιλάκια)

+ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ

Δεν λείπουν λοιπόν και οι υποστηρικτές της χρυσής αυγής στα χαμηλότερα κλιμάκια του κλήρου. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος υποστηρίζει σε συνέντευξη στο Hellas – Orthodoxy ότι έχει πολλούς μοναχούς υποστηρικτές στο Άγιο Όρος ενώ πολλοί παπάδες έχουν βρεθεί μαζί με χρυσαυγίτες σε διάφορες εκδηλώσεις όπως σε αγιασμούς γραφείων τοπικών οργανώσεων. Ακολουθεί μια λίστα με στοιχεία


+Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Θα ήταν άδικο να μην αναφερθώ καθόλου στον “μοντέρνο” ιεροψάλτη Πέτρο Γαϊτάνο, γνωστό για την αγάπη του στην εκκλησία και στους ύμνους της. Οι δηλώσεις του είναι παραπάνω από θετικές για την νεοναζιστική οργάνωση, "μου αρέσει ο τσαμπουκάς της χρυσής αυγής","θα έσπαγα τα cd στο κεφάλι των μαύρων που τα πουλάνε","το ομολογώ δεν μπορώ άλλο την ευγένεια των πολιτικών που μας έφεραν εδώ"...

+Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ένας ακόμη αρμός στο σφιχταγκάλιασμα Εκκλησίας και χρυσής αυγής είναι η σχέση που έχουν και οι δύο με το κυβερνητικό κέντρο. Παρά τις διάφορες δηλώσεις “ενόχλησης” για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες, τόσο η Εκκλησία, όσο και η χρυσή αυγή συναγελάζονται με την κυβέρνηση και σιγοντάρουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία, χωρίς να αρθρώνουν κάποια αντίσταση. Η Χρυσή Αυγή μάλιστα (μέχρι να πεταχτεί σαν την τρίχα από το ζυμάρι) βοήθησε και με κοινοβουλευτικές ψήφους τη Νέα Δημοκρατία σε θέματα εύνοιας προς εφοπλιστές και λοιπούς εργοδότες, ενώ η Εκκλησία σιωπά προκλητικά σε μια σειρά ζητημάτων – και, ως γνωστόν, η σιωπή είναι χρυσός. ( πηγή: UNFOLLOW 25 – Ελλάς ελλήνων χριστιανών, η εκκλησία και η Χρυσή Αυγή του Νικου Κραουνάκη)

+ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Το ζήτημα των σχέσεων της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας με τους ναζί της χρυσής αυγής πέραν του ότι καταδεικνύει το πόσο απέχει αυτό το ελληνορθόδοξο ιδεώδες από την πραγματική διδασκαλία του χριστιανισμού εγείρει ένα άλλο μείζον πολιτικό ζήτημα. Αυτό είναι η ανάμειξη της εκκλησίας και του ιερατείου στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι ιεράρχες εμπλέκονται σε πολιτικές αποφάσεις, εγκρίνουν ή κατακρίνουν πολιτικές, υποστηρίζουν ανοικτά πολιτικούς και κόμματα, εμπλέκονται σε σκάνδαλα και παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Είναι γνωστή η φράση που προσπαθεί να δικαιολογήσει και την “δεξιά στροφή προς την θρησκεία” που φαίνεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφότου έγινε κόμμα εξουσίας, “στην Ελλάδα αν δεν έχεις την έγκριση της εκκλησίας δεν γίνεσαι κυβέρνηση”.

Το γεγονός αυτό βασίζεται στην επιρροή που έχουν οι ιερείς αλλά κυρίως οι ιεράρχες στο ποίμνιό τους. Αντί να κηρύττουν την διδασκαλία του Χριστού, χρησιμοποιούν την αυθεντία που τους δίνει το ράσο και καθοδηγούν το ποίμνιό τους σε πολιτικά κόμματα ή πολιτικούς χώρους, είτε με τις δηλώσεις τους, είτε “από άμβωνος”, είτε με την παρουσία τους σε εκδηλώσεις. Ο παπα-Χρήστος δίνει μια πολύ κατατοπιστική απάντηση στην ερώτηση πως μπορεί ένας ιερέας να επηρεάσει, μέσω του κηρύγματος του, τους πιστούς; Και πιο συγκεκριμένα, η προτροπή του απλού ιερέα στους ενορίτες του υπέρ της Χρυσής Αυγής;

«Ναι, αλλά δεν γίνεται ακριβώς με άμεσο κήρυγμα για τη Χρυσή Αυγή. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής παρουσιαζόταν ως φίλοι των ιερέων, των δεσποτάδων, των μοναχών. Πώς είναι καλοί άνθρωποι, καλοί πατριώτες... Πως δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα περίφημα “κέντρα που απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδας” κι εκεί ο κόσμος τους αγαπούσε. “Αφού ο πνευματικός μας τους παρουσιάζει ως καλούς, θα τους αγαπήσουμε κι εμείς. Οι παλιοί Χρυσαυγίτες ήταν παγανιστές και αρχαιολάτρες. Τους είδαμε να κάνουν και αρχαιοελληνικές τελετές και παράλληλα έκαναν τον κόσμο να πιστεύει πως είναι και καλοί χριστιανοί. Είναι για να τρελαίνεσαι! Έχει περάσει μια αντίληψη που την καλλιεργούν έντεχνα αυτοί οι “κύκλοι”. Πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πολεμιέται από τους αιώνιους εχθρούς της πατρίδας και της πίστεως. Πολεμιέται από παντού. Λες κι εμείς δεν έχουμε κάνει λάθη για να τη φέρουμε στο σημείο που βρισκόμαστε... Και πως υπάρχουν κάποιοι που είναι επαγγελματίες “σωτήρες” αυτής της χώρας. Επαγγελματίες πατριώτες, επαγγελματίες εθνικόφρονες, επαγγελματίες καλοί χριστιανοί. Οι υπόλοιποι είναι πλανεμένοι. Εκεί πάτησε η Χρυσή Αυγή». (πηγή: Provocateur – Εκκλησία + Χρυσή Αυγή = Αγκαλίτσες και φιλάκια)

Στο Ξεμπερδέψαμε; (5) – Στρατός και Αστυνομία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου