Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Η απόφαση πρέπει να ‘ναι στα χέρια των μαθητών

Οι καθηγητές αποφάσισαν απεργίες, 
η συγκυβέρνηση αποφάσισε επιστράτευση. 
Εσύ;

  


Φίλη μαθήτρια, φίλε μαθητή,

Η απεργία των εκπαιδευτικών σε αφορά άμεσα. Δεν είναι απεργία κάποιων εργατών σε κάποιο εργοστάσιο. Όχι ότι δεν σε αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα αλλά τώρα το πράγμα είναι στη πόρτα σου.

Από μια άποψη, εσύ θα ρισκάρεις τις πανελλήνιές σου, εσύ θα αγχωθείς παραπάνω μέρες, εσύ θα χάσεις λίγο από το καλοκαίρι σου.

Από την άλλη όμως, εσύ θα μπεις σε μια σχολή συγχωνευμένη με άλλες τρεις, εσύ θα κάνεις μάθημα στοιβαγμένος με άλλους τριακόσιους σε αίθουσες για εκατό πενήντα άτομα, εσύ θα ψάχνεις για δουλειά σε κάποια χρόνια όταν ήδη η ανεργία των νέων είναι πάνω από 60%.

Ακόμη περισσότερο, η μικρότερή σου αδερφή, ο μικρότερός σου αδερφός, η φίλη σου, ο φίλος σου, θα δώσουν πανελλήνιες του χρόνου ή σε μερικά χρόνια τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση σε ένα σχολείο με παιδιά που πεινούν, με φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με υπεράριθμα τμήματα, με ελλείψεις σε καθηγητές μέχρι και τον Μάρτιο και με προοπτικές περαιτέρω υποβάθμισης.

Επειδή είσαι δεκαεφτάρα και δεκαεφτάρης και δεν μασάς κουτόχορτο όπως εμείς οι ενήλικες (τρομάρα μας), ψάξε, μάθε, ρώτα, μίλα και οργανώσου. Αποφάσισε αν θες η όχι να γίνει η απεργία, αν θεωρείς ότι η επιστράτευση των καθηγητών σου, των δικών σου καθηγητών, στο δικό σου σχολείο, είναι σωστή, και πες τους το.

Η πολιτεία δεν σου δίνει ακόμη το δικαίωμα να ψηφίσεις, όμως αυτοί που δεν επέλεξες συνεχίζουν να ορίζουν την ζωή σου.

Γράψε ένα κείμενο με τους συμμαθητές σου και δώσε το στους καθηγητές σας ή δημοσίευσέ το. Στο facebook, στον τοπικό τύπο, στα τοπικά blogs, είναι πολύ απλό. Αν είστε μαζί τους θέλουν πολύ να το ξέρουν, να πάρουν κουράγιο και να παίξουν κορώνα – γράμματα ακόμη και την δουλειά τους για ένα καλύτερο αύριο στην παιδεία. Αν όχι, πάλι θέλουν να ξέρουν ότι ο αγώνας τους δεν σας αγγίζει, και παλεύουν μόνοι τους. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς.

Μην αφήνεις πια τους άλλους να κανονίζουν για σένα, πάρε θέση τώρα.

ένας εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου