Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Μια «νόμιμη» ευκαιρία…


Αναδημοσίευση από την Δράση Πολιτών Τήνου

Σε περιόδους γενικευμένης οικονομικής δυσκολίας, οι άνθρωποι που βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται ή να μειώνεται επιζητούν περισσότερο το λεγόμενο «εύκολο» κέρδος. Η ελπίδα πως μπορούμε να επαναφέρουμε σε ατομικό επίπεδο την σχετική ευημερία που ζούσαμε μέχρι πρόσφατα ενυπάρχει στον καθένα μας. Ίσως ακόμη ελπίζουμε σε κάτι ακόμη καλύτερο. Στις περιόδους αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, ανθίζει ο τζόγος. Μαζί του ανθίζουν και τα «νόμιμα» ενεχυροδανειστήρια. Με την ελπίδα να κερδίσουμε πολλά και εύκολα, χάνουμε και τα λίγα που με πολύ δυσκολία αποκτάμε.
Πέρα όμως από τις γνωστές τραγωδίες που προκαλεί ο «νόμιμος» τζόγος, πολλές επίσης «νόμιμες» ευκαιρίες μας κτυπούν την πόρτα και πατούν στην ανάγκη μας να επαναφέρουμε την χαμένη μας καλοπέραση.
Η ιδέα τους είναι πολύ απλή. Εσύ μου δίνεις 275€ αρχικά και 40€ κάθε μήνα κι εγώ σου δίνω την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις να με πληρώνεις αν μπορέσεις να πείσεις ακόμη τέσσερις να μου δώσουν 275€ μπροστά και 40€ το μήνα! Όχι δεν κατάλαβες λάθος. Θα με πληρώνεις εσύ εκτός κι αν βρεις τέσσερις άλλους να με πληρώνουν!
Αν βρεις και πείσεις άλλους δύο τότε θα σου δώσω πίσω και τα χρήματά σου. Επιπλέον σου πλασάρω μισοτιμής κάτι που δεν θα μπορούσες να το αγοράσεις ακόμη κι αν σου έκανα έκπτωση 90% και το καλύτερο, αν καταφέρεις να πειστούν 60 άτομα να μου δώσουν 275€ και 40€ κάθε μήνα τότε κι εγώ θα σε ανταμείψω με προαγωγή και θα σου πληρώνω κι ένα μηνιάτικο!
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
   1.       Πλήρωσε 275€ και 40€ το μήνα. 
   2.       Βρες 4 x 275 = 1.100€ για να μην πληρώνεις 40€ κάθε μήνα.   
   3.       Βρες 6 x 275 = 1.650€ για να σου δώσω πίσω τα πρώτα 275€.
   4.        Έπειτα για κάθε 275€ που μου βρίσκεις θα σου δίνω 20€ και
  5.       αν καταφέρεις να βγάλω 60 x 275 = 16.500€ θα πάρεις 60 x 20 = 1200€ και από τα 60 x 40 = 2.400€ το μήνα που θα βγάζω χάρη σε σένα, θα σου δίνω ας πούμε 400€ το μήνα.
Και ποια θα είναι τα άτομα που θα πείσεις; Ξεκίνα από την οικογένειά σου, από τους φίλους σου, από τον κοινωνικό σου περίγυρο. Μίλησε στον λογιστή σου, στον μανάβη σου, στον οποιονδήποτε. Όσους περισσότερους βάλεις να με πληρώνουν, τόσα περισσότερα θα σου δίνω κι εσένα. Και μην ανησυχείς, θα σου μάθω εγώ πώς να τους μιλήσεις.
Απλό και πετυχημένο θα σου πουν. Θα σε προειδοποιήσουν πως θα ανταμειφθείς μόνο, αν εσύ το καταφέρεις και θα σε ενημερώσουν πως υπάρχουν άνθρωποι που κερδίζουν πολλά χρήματα κάθε μήνα από αυτή την ιστορία σε πολλές χώρες του κόσμου.
Αυτό που δεν σου λένε όμως είναι ότι τα όποια χρήματα κερδίσεις τα παίρνεις από αυτόν που στρατολογείς από κάτω σου κι όχι από την εταιρεία, ότι για κάθε έναν που στρατολογείς αυτοί κερδίζουν πολλά περισσότερα από όσα σου δίνουν, ότι τελικά μόνο ένα μικρό ποσοστό που βρίσκεται στην κορυφή κερδίζει πραγματικά ενώ όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν ελάχιστα ή χάνουν, ότι η πολυτέλεια που σου δείχνουν και που ονειρεύεσαι είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης, ότι αν δεν υπάρχουν συνέχεια κάποιοι τελευταίοι για να πληρώνουν, τότε κανείς από τους από πάνω δεν θα μπορεί να πληρωθεί, ότι θα προσπαθήσουν με ζήλο να σε μεταπείσουν, αν θελήσεις να αποσυρθείς, ότι το ίδιο σύστημα που σου πλασάρουν εμφανίστηκε και εξαπάτησε πολύν κόσμο σε άλλες χώρες με παρόμοια οικονομική κατάσταση.


Για παράδειγμα, κάπως έτσι δούλεψαν για ένα διάστημα οι «παρατράπεζες» της Αλβανίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας την δεκαετία του ’90. Υποσχέσεις μεγάλων κερδών που βασιζόταν στην ασταμάτητη στρατολόγηση νέων πελατών. Αυτό όμως ήταν πραγματικά ανέφικτο, έτσι γρήγορα αποκαλύφθηκε η «νόμιμη» εξαπάτηση των πελατών και η φούσκα έσκασε. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν οικονομίες σκληρής και πολύχρονης εργασίας λόγω την αναστολής των πληρωμών από τις εν λόγω εταιρείες.
Πώς να αποφύγεις κάτι παρόμοιο; Ακολουθούν οι οδηγίες της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ.
1.       Να αποφεύγετε κάθε πρόγραμμα που προσφέρει προμήθεια για τη στρατολόγηση νέων διανομέων του ίδιου προγράμματος.
2.       Να προσέχετε τα προγράμματα που σας ζητούν να ξοδέψετε χρήματα σε ακριβό εξοπλισμό.
3.       Να είσαστε επιφυλακτικοί με προγράμματα που σας υπόσχονται κέρδη από τη στρατολόγηση νέων μελών, και όχι από τις πωλήσεις που κάνετε ο ίδιος.
4.       Να είσαστε επιφυλακτικοί όταν σας υπόσχονται υπερβολικές αποδόσεις και όταν σας μιλούν για "θαυματουργά" προϊόντα.
5.       Να ερευνάτε τις υποτιθέμενες προδιαγραφές των προϊόντων. Μπορεί να έχουν "κατασκευαστεί" από αυτόν που τα προωθεί.
6.       Να μην πληρώνετε και να μην υπογράφετε συμβόλαια κάτω από πιεστικές συνθήκες.
7.       Να απευθύνεστε στο γραφείο του αρμόδιου εισαγγελέα.
Στην Ελλάδα μπορείς να απευθυνθείς στο Υπουργείο Εμπορίου, Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή (2103822155) και σε οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, όπως η ΕΚΠΟΙΖΩ (2103304444).
Ξανασκέψου, λοιπόν, πριν δεχτείς την «προσφορά» τους.

Κανείς δεν θα σου χαρίσει την χαρά,
την ελευθερία και την ολοκλήρωση στη ζωή σου.


www.drasi-politon-tinou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου