Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ρώτα τον βουλευτή σου! (Νο 2)



                Σε συνέχεια της κουβέντας με τον βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλο η οποία δημοσιεύτηκε σε προηγούμενο άρθρο, επικοινώνησα και με τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας μέσω facebook αρχικά και στη συνέχεια μέσω e-mail. Θεώρησα σωστό να θέσω ανάλογες ερωτήσεις για το θέμα του πλουραλισμού στον άνθρωπο που υποστήριξε ότι οι διαγραφές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίες. Τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης ακολουθούν.

13 Φεβρουάριου 2013 (μέσω facebook)

Κύριε Παπαδημούλη καλημέρα,
Εκμεταλλευόμενος την αμεσότητα που προσφέρει το facebook θα ήθελα να σας θέσω κάποια ερωτήματα που απασχολούν εμένα καθώς και κάποιους ανθρώπους γύρω μου οι οποίοι λίγο ως πολύ πολιτικά συμπορευόμαστε και ευελπιστώ ότι θα μου απαντήσετε με την ίδια αμεσότητα.
Αν είστε σύμφωνος θα ήθελα να δημοσιεύσω τις απαντήσεις που θα μου δώσετε στο προσωπικό μου blog (www.enas1983.blogspot.gr).
Μετά την τελευταία ανοικτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του '12 με εισηγητές τους κυρίους Συρμαλένιο και Σακελλαρίδη είχα κρατήσει μία λέξη ως "συνώνυμο" του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κι αυτή ήταν ο πλουραλισμός. Πραγματικά από τότε μέχρι και πριν τρεις ημέρες ειπώθηκαν και ακούστηκαν πολλές απόψεις από στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιες με βρίσκουν σύμφωνο και κάποιες όχι, κάποιες πυροδότησαν αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ και κάποιες όχι, πάντως ποτέ δεν υπήρξε φίμωση από "τα πάνω" ούτε καν φιλικές συστάσεις απ' όσο μπορώ να ξέρω. Έφτανε η ανακοίνωση ότι κάποια προσωπική άποψη δεν αποτελεί αναγκαία και συλλογική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Αυτό με έκανε να υποστηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δράσεις του ως ένα βαθμό και να επιχειρηματολογώ υπέρ του με βασικό επιχείρημα ακριβώς αυτήν την διαφορετικότητα απόψεων και τον σεβασμό στην κάθε μία, ακόμη και αν αυτή θεωρείται από κάποιους "ακραία". "Το δημοκρατικότερο κόμμα μέσα στην βουλή" έλεγα και το πίστευα.
Στην τελευταία σας συνέντευξη στη Real News (10/2/13) εσείς ο ίδιος υποστηρίζετε τον πλουραλισμό και τον σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Παρόλα αυτά απαντάτε στην ερώτηση "Σε ακραίες περιπτώσεις, αν χρειαστεί και διαγραφές;" με την φράση "Είναι μια ρήτρα που χρειάζεται να προβλεφθεί στους κανόνες λειτουργίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με όλες τις αναγκαίες δικλείδες συλλογικότητας και δημοκρατίας."
1. Ποιες περιπτώσεις είναι ακραίες κατά την προσωπική σας άποψη; 
2. Τι δικλείδες συλλογικότητας και δημοκρατίας μπορεί να έχει μια τέτοια ρήτρα;
3. Είναι δυνατόν η διαγραφή να αποτελεί ανάγκη σε ένα πλουραλιστικό κόμμα; Ακόμη και αν μια διαγραφή γινόταν με τον "δημοκρατικότερο" ίσως τρόπο, δηλαδή με μαζική ψηφοφορία από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, συνάδει αυτό με τις αρχές του πλουραλισμού; Είναι προφανές ότι οι δύο λέξεις δεν ταιριάζουν.
Ευχαριστώ.

15 Φεβρουαρίου 2013 (μέσω email)

Ο σ. Δημήτρης Παπαδημούλης έχει εκφράσει και δημόσια τις απόψεις του για τα θέματα που αναφέρονται. Έτσι, ο πλουραλισμός, ο σεβασμός στην άλλη άποψη αλλά και η συλλογικότητα είναι αρχές πάνω στις οποίες δεν γίνεται καμιά έκπτωση.
Για εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις που τυχόν να προκύψουν, προτείνει να υπάρχει πρόβλεψη, με όλες τις αναγκαίες δικλείδες συλλογικότητας και δημοκρατίας. Τέτοια παραδείγματα  είναι:
α) η καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα (π.χ. διαφθορά) και
β) η υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με αντίπαλο κόμμα
Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρεται σε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις - σκέψεις και απόψεις αλλά σε επιλογές άλλων δρόμων.
Ισχυρές δικλείδες συλλογικότητας και δημοκρατίας μπορούν να διασφαλίζονται με αποφάσεις ισχυρών πλειοψηφιών, των οργάνων που θα αποφασίζουν και με δικαιώματα επανεξέτασης  της υπόθεσης, εφόσον το επιθυμεί το μέλος. Τέτοιες δικλείδες υπήρχαν και στο καταστατικό του Συνασπισμού.
Η Επιτροπή δεοντολογίας θα διαθέτει τη δυνατότητα ελέγχου και θα πρέπει να εγγυάται την εφαρμογή των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατίας σε σχετικά θέματα.
Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις που εξέφρασε  και  δημόσια ο σ. Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ανοικτές στη συζήτηση που θα γίνεται ενόψει του Συνεδρίου. Όλα θα συζητηθούν και θα ρυθμιστούν με ευρεία συναίνεση, στην Επιτροπή καταστατικού και στη διάρκεια του Συνεδρίου.
Στην όλη διαδικασία, των όποιων αποφάσεων πάρουμε, δεν χωράει καμιά υποχώρηση και έκπτωση σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας.

Αλεβυζάκη Δέσποινα
Συνεργάτης Δημήτρη Παπαδημούλη

                Να επισημάνω και εδώ ότι η απάντηση του κυρίου Παπαδημούλη ήρθε σε μόνο δύο μέρες από την ημέρα που έγινε η ερώτηση παρά το γεγονός ότι γράφτηκε δια χειρός της συνεργάτιδός του, κυρίας Δέσποινας Αλεβυζάκη. Τους ευχαριστώ και τους δύο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου