Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Φίμωση, λογοκρισία και εκφοβισμός


Αναδημοσίευση από την Δράση Πολιτών

Ο εκφοβισμός αποτελούσε ανέκαθεν βασικό όπλο στη φαρέτρα της όποιας εξουσίας, πολιτικής, θρησκευτικής, οικονομικής κτλ. Διαχρονικά, η επιβολή του φόβου των συνεπειών και της τιμωρίας σε όσους αντιστέκονται, ήταν ζωτικής σημασίας για την εδραίωση και την διατήρησή της. Τα τελευταία χρόνια με την πολυδιάστατη κρίση του υπάρχοντος συστήματος, οι «ενοχλητικές» φωνές πληθαίνουν, μαζί και τα περιστατικά εκφοβισμού και δίωξης των αντιφρονούντων.
            Στην κοινωνία της Τήνου, η θρησκευτική εξουσία, δια του εκπροσώπου της, αρχιερατικού επιτρόπου του νησιού, μηνύει τον διαχειριστή του ιστολογίου «Ξάνεμο» επειδή δημοσίευσε ανοικτή επιστολή δημοτικού συμβούλου η οποία και ενόχλησε. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ίδια επιστολή στάλθηκε και σε άλλα τοπικά διαδικτυακά μέσα όμως είτε δημοσιεύτηκε «για λίγο», είτε καθόλου. Σε μια προσπάθεια εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης, οδηγείται στη δικαιοσύνη ένα εναλλακτικό μέσο ενημέρωσης επειδή «παρείχε άμεση συνδρομή στον επιστολογράφο αναρτώντας την επιστολή του».
            Συνειρμικά, αναλογιζόμαστε την σχέση της παρούσας κίνησης της ιερατικής αρχής με τον αυταρχισμό και τη λογοκρισία της επταετίας, σε μία περίοδο αναβίωσης φασιστικών πρακτικών. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις τιμητικές εκδηλώσεις της ίδιας ιερατικής αρχής για τον φιλοδικτατορικό «κατηχητή» της Μακρονήσου.
Η Δράση Πολιτών δηλώνει απερίφραστα και έμπρακτα την υποστήριξή και την αλληλεγγύη της στο ιστολόγιο «Ξάνεμο» και στους διαχειριστές του. Καλεί ανοικτά οποιονδήποτε θεωρεί ότι η συγκεκριμένη προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί στοχευμένη προσπάθεια φίμωσης του ιστολογίου και καταπάτησης της ελευθεροτυπίας, να παρευρεθεί στο τριμελές πλημμελειοδικείο Σύρου, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Να δώσουμε με την παρουσία μας ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης σε όσους αυταρχικά προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές που τους ενοχλούν.
            Όσοι επιθυμούν να οργανώσουμε μαζί την φυσική μας παρουσία στην δίκη το πρωί της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2013, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με email (webmaster@drasi-politon-tinou.grή μέσω της ιστοσελίδας μας (www.drasi-politon-tinou.gr).
Να μη σιωπήσουμε ξανά.
Να μη μείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές.
Η ελευθερία του λόγου και του τύπου είναι δικαίωμα όλων μας.
Να το διαφυλάξουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου