Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Ο φασισμός στην ιεραρχία της εκκλησίας


       Μετά την ανάγνωση του τελευταίου διαμαντιού του μητροπολίτη Πειραιώς για το «Corpus Christi» (http://www.impantokratoros.gr/6D8376C6.el.aspx) έπειτα από τα προηγούμενα διαμάντια του περί πεολειχίας και σωματιδίου του διαόλου, είπα μιας και τρίτωσε το κακό να εκφράσω μερικές σκέψεις για τον απολυταρχισμό που επιδεικνύει ο κατά τα άλλα κοινωνός της αγάπης του Χριστού, καθώς και άλλοι ιεράρχες.
      Η ιερή σύνοδος της εκκλησίας της Ελλάδας «ὡς ὤφειλε κατεδίκασε αὐτή τήν αἰσχρότητα καί τήν βάναυση καί κακόβουλη καθύβριση, ὑπό τό πρόσχημα τῆς δῆθεν τέχνης τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ τῆς ἀμωμήτου μας πίστεως». Δηλαδή οι ιεράρχες της εκκλησίας είναι οι κατάλληλοι για να κρίνουν και να κατακρίνουν μια θεατρική παράσταση ως δήθεν τέχνη, όπως είναι επίσης οι πλέον κατάλληλοι για να αποδώσουν στην έρευνα μιας ολόκληρης ομάδας επιστημόνων, που παρεμπιπτόντως μιλά με αποδείξεις και όχι με ενδείξεις, αξία λίγο μικρότερη από την βιβλιογραφία Λιακόπουλου.
             Δεν σταμάτησε εδώ όμως η χριστιανική ιερά σύνοδος, καθώς «κάλεσε τόν ὀρθόδοξο λαό μας νά ἀποδοκιμάσῃ αὐτή τήν πρόκλησι καί ὕβρι». Γίνεται λοιπόν κάλεσμα δημοσίως από το υψηλότερο όργανο της εκκλησίας της Ελλάδας προς το ποίμνιο να αντιδράσει και να αποδοκιμάσει την παράσταση. Ο Παναγιώταρος ίσως να ακολούθησε την προτροπή της συνόδου και απελευθέρωσε τον γνωστό πια οχετό που έκρυβε μέσα του (http://www.youtube.com/watch?v=JDzptwor6ps).
                Προχωρώ στην εκπληκτική φράση «οἱ συντελεσταί τῆς δυσώδους αὐτῆς παράστασης, οἱ ἠθοποιοί καί θεαταί θέτουν ἑαυτούς ἐκτός Ἐκκλησίας μέ ὅτι αὐτό αἰώνια συνεπάγεται». Είναι βέβαιο, για τον μητροπολίτη Πειραιώς, ότι όποιος συμμετέχει ή δει απλώς την παράσταση θέτει τον εαυτό του εκτός εκκλησίας και συνεπώς εκτός παραδείσου, εκτός και αν το «με ότι αυτό αιώνια συνεπάγεται» σημαίνει κάτι άλλο. Οπότε, κανονίζει ο Σεραφείμ ποιος μπαίνει στον παράδεισο και ποιος «τρώει πόρτα» όπως κανονίζει και ο Κασιδιάρης «την πόρτα» για τους «μαϊντανούς του ανθελληνισμού» (http://www.youtube.com/watch?v=XCXzfOutNRE).
                Ορίζεται επίσης από τον δημοκρατικότατο Σεραφείμ τι εστί δημοκρατία και τι όχι, «ἡ ἀνύπαρκτη δημοκρατική εὐαισθησία τοῦ ἐντύπου τύπου ὡς λ.χ. τῆς δημοκρατικῆς ἐφημερίδας «Αὐγή», πού ἔσπευσαν νά καλύψουν τό ἀνοσιούργημα τῶν συντελεστῶν ποδοπατοῦντες καί αὐτοί μέ τήν σειρά τους χυδαία τά θρησκευτικά αἰσθήματα τοῦ Ὀρθοδόξου Ἑλληνικοῦ λαοῦ», καταδεικνύοντας ως μη δημοκρατική κάθε προσπάθεια υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και της τέχνης. Το ατυχές επιχείρημα «εἶναι γνωστή ἡ ἀρχή ὅτι στήν δημοκρατία ἡ ἐλευθερία καί τά δικαιώματα τοῦ ἑνός ἐξικνοῦνται ἕως ἐκεῖ πού ἀρχίζουν ἡ ἐλευθερία καί τά δικαιώματα τοῦ ἄλλου» λειτουργεί ως «αυτογκόλ» αφού ο ίδιος που το χρησιμοποιεί καλεί τον κόσμο να καταπατήσει την ελευθερία του λόγου, ενώ μια θεατρική παράσταση όσο προσβλητική κι αν είναι δεν καταπατά κανένα δημοκρατικό δικαίωμα.
                Η δε σύγκριση των εδώ αντιδράσεων με αυτές των μουσουλμανικών χωρών ώστε να θεωρηθεί και μεγαλόψυχη η συμπεριφορά των πιστών χριστιανών τύπου Παναγιώταρου, χαρακτηρίζεται προσωπικά ως γελοία. Αναφέρει ο Σεραφείμ, «θά τούς ἔλεγε κανείς νά δοκιμάσουν νά παίξουν τό ἴδιο ἔργο σέ κάποια μουσουλμανική χώρα γιά νά ἀποκεφαλισθοῦν αὐθωρεί καί ὀλίγον πρίν τήν ἐκτέλεσή τους ἴσως κατανοήσουν ποῖο τό μέγεθος τῆς πίστεως τήν ὁποίαν ὁ αἰώνιος Θεός ἐνέπνευσε διά τοῦ ἐνσαρκωθέντος Υἱοῦ Του στήν ἀνθρωπότητα διά τῆς θυσίας τοῦ Ὁποίου  μεταστοιχείωσε καί μετήλλαξε τήν ἐκδικητική καί ἐγκληματική πεπτωκυῖα ἀνθρώπινη φύση πού καλεῖται ἐντός τῆς ἀληθοῦς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ νά ἀγαπᾶ τούς ἐχθρούς καί νά εὔχεται ὑπέρ τῶν ἀδικούντων καί ὑβριζόντων». Από αγάπη δηλαδή βρίζουν και φωνάζουν έξω από το θέατρο τους άδικους συντελεστές, χαρακτηρίζοντάς τους «γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες».
                Για το τέλος άφησα το καλύτερο, «Ὁ σκηνοθέτης κ. Λαέρτης Βασιλείου προφανῶς ἀπό αἰσθήματα μεγάλης εὐγνωμοσύνης πρός τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἡ ὁποία περιέθαλψε τήν οἰκογένειά του προσφέρουσα ἐργασία στόν πατέρα του κ. Ἠλία Βασιλείου, ὡς νεωκόρο ἐπί ἀρκετά ἔτη στόν Ἱ. Ναό Ἁγίου Δημητρίου Πειραιῶς, ὅταν οἰκογενειακῶς ἦλθαν ἀπό τήν γείτονα Ἀλβανία». Ο μητροπολίτης Πειραιώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό φανερώνει πως η εκκλησία περιμένει υπακοή και σκυφτό κεφάλι από όσους ελεημονεί, έτσι από ευγνωμοσύνη προς το θεάρεστο έργο της. Αν λοιπόν κάποιος από αυτούς που ελεήθηκαν ενεργήσει αυτοβούλως θεωρείται αισχρός, βάναυσος, υβριστής και κακόβουλος.
                Με την ελπίδα που παίρνω από έναν φίλο που ασπάζεται τον χριστιανισμό και την ορθόδοξη πίστη αλλά καταδικάζει αδιάκριτα κάθε φασιστική, απολυταρχική και ολοκληρωτική συμπεριφορά από όπου και αν προέρχεται, συνιστώ την προσοχή σε κάθε ιεράρχη που συμπεριφέρεται ομοίως, σε όποια βαθμίδα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και αν βρίσκεται. Το ποίμνιό σας δεν αποτελείται μόνο από άβουλα, φοβισμένα ή αρκούντως φανατισμένα άτομα που θα ακολουθήσουν πρόθυμα τα καλέσματά σας, άνθρωποι με κριτική ικανότητα και διάθεση αμφισβήτησης ενυπάρχουν στους πιστούς της ορθοδοξίας σας και οι ανακοινώσεις σας τους προκαλούν ένα δυσάρεστο εμετικό συναίσθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου