Τον Μάρτιο του 2012, ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος ανέθεσε στην εταιρεία Deloitte μία μελέτη σχετικά με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων του δημοσίου. Η Deloitte ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου, πληρώθηκε 86.000€ μέσω ΕΣΠΑ για να προτείνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε 100 και πλέον οργανισμούς του δημοσίου. Τότε, ο σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε επισημάνει ότι η η συγκεκριμένη μελέτη είχε ανακρίβειες, λάθη, σκοπιμότητες και ελλείψεις. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις επόμενες κυβερνήσεις να υλοποιήσουν κάποιες από αυτές τις συγχωνεύσεις, οδηγώντας χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων στην “διαθεσιμότητα”.
Ποια
είναι όμως η Deloitte; Η Νο 1 εταιρεία
επαγγελματικών υπηρεσιών παγκοσμίως,
με έσοδα που φτάνουν τα 32,4 δις € τον
χρόνο εν μέσω οικονομικής κρίσης,
αναλαμβάνει να παρέχει φορολογικές,
χρηματοοικονομικές και νομικές συμβουλές
σε εταιρείες και κυβερνήσεις έναντι
παχυλού αντιτίμου. Για την ελληνική
κυβέρνηση, μία αναζήτηση στο Διαύγεια
δίνει 200 περίπου αποτελέσματα καταχωρήσεων.
Η εταιρεία δίνει συμβουλές σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε Αφρικανικές χώρες, σχετικά με το πως θα έχουν φοροαπαλλαγές μέχρι και 100% διαμέσου του κρατιδίου της δημοκρατίας του Μαυρίκιου. Στην ουσία προτείνει τρόπους για να στερηθούν οι πάμφτωχες αυτές χώρες, σε πολλές από τις οποίες έχει εγκατασταθεί και το ΔΝΤ, όπου μεγάλα ποσοστά του λαού ζουν σε ακραία φτώχεια, την δυνατότητα φορολόγησης του πλούτου που παράγεται εντός των συνόρων τους. (πηγή: Alfavita.gr - Deloitte: Σύμβουλοι φοροδιαφυγής πολυεθνικών εισηγούνται την “αναμόρφωση” του δημοσίου)
Μια άλλη μελέτη της συγκεκριμένης εταιρείας πρότεινε στην κυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας να επαναδανειοδοτηθεί από το ΔΝΤ, με όλες τις γνωστές συνέπειες, το 2009, μόλις ένα χρόνο μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Η Deloitte τότε πρότεινε μια εκ νέου συμφωνία με το ΔΝΤ αν η Τουρκία ήθελε μια υγιή ανάπτυξη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προέβλεπε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 3,5% για το 2010 και στο 5% για το 2012. Η Τουρκική κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις συμβουλές της και παρέμεινε εκτός ΔΝΤ. Η ανάπτυξη στην Τουρκία άγγιξε το 11,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010. (πηγές: Το κουτί της Πανδώρας – Η εμπειρία της Τουρκίας από το ΔΝΤ, Today's Zaman – Deloitte: IMF deal needed for growth)
Αυτή είναι η εταιρεία που διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της μητρόπολης Σύρου, Τήνου κλπ. επειδή βρίσκεται στο πλευρό της. Αυτήν την εταιρεία ευχαριστεί ο κ. Δωρόθεος για την ενίσχυση του προγράμματος “Είμαστε μια οικογένεια”. Αυτή η εταιρεία έβαλε τους υπαλλήλους της να πληρώσουν για να μαζέψουν χρήματα προκειμένου να βοηθήσει την μητρόπολη. (πηγή: Δράση Πολιτών Τήνου – Είμαστε μια οικογένεια, αλλά εμείς δεν έχουμε να φάμε...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου