Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Ξεμπερδέψαμε; (3) - Οι σχέσεις του κράτους με τους νεοναζί
Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της κεντροδεξιάς. Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ και του Σαμαρά, με τις “ανακαταλήψεις των πόλεων”, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, με τις επιχειρήσεις “Ξένιος Ζευς” κλπ. έχει μπει ξεκάθαρα στο φάσμα της ακροδεξιάς. Είναι γνωστό και το αστείο που κυκλοφορεί για τον λόγο που άρχισε η δίωξη της χρυσής αυγής. Δεν χωρούσαν πια δύο ακροδεξιές οργανώσεις μέσα στην βουλή...

Μήπως όμως η ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης δεν είναι δημιούργημα των καιρών; Μήπως υπάρχουν σχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τον εθνικοσοσιαλισμό και τους νεοναζί; Μήπως αυτές οι σχέσεις ξεκινούν από παλιά; Ακολουθεί μια μικρή έρευνα.

Περιεχόμενα

Στήριξη στην χρυσή αυγή
Εφημερίδα Δημοκρατία
Κατά της άρσης ασυλίας των νεοναζί βουλευτών
Χρηματοδότηση της χρυσής αυγής από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;
Πληροφοριοδότες στην ΕΥΠ
Δικηγόροι σε χρυσαυγίτικες υποθέσεις
Τοπική οργάνωση της ΝΔ προσχωρεί στην χρυσή αυγή

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης
Φαήλος Κρανιδιώτης
Βύρων Πολύδωρας
Παναγιώτης Ψωμιάδης
Απόστολος Τζιτζικώστας
Χριστίνα Σιδέρη
Παναγιώτης Μπαλτάκος
Ιωάννης Κωτούλας
Νίκος Δένδιας
Άδωνις Γεωργιάδης
Μάκης Βορίδης
Αντώνης Σαμαράς

Δύο ακόμη συνδετικοί κρίκοι
Μιχάλης Αρβανίτης
Παναγιώτης ΜιχαλόλιαςΣτήριξη στην χρυσή αυγήΕφημερίδα Δημοκρατία

Η γνωστή πολιτική εφημερίδα με το όνομα “Δημοκρατία” (τραγική επιλογή όπως και το “Ξένιος Ζευς”), που πρόσκειται στην νέα δημοκρατία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση, εδραίωση και νομιμοποίηση στην συνείδηση του κόσμου της ρατσιστικής, σοβινιστικής και μισάνθρωπης ατζέντας της χρυσής αυγής, με τα γνωστά αποτελέσματα στις εκλογές του 2012.

Την περίοδο Μάιος 2011 – Ιούνιος 2012, φιλοξένησε στα φύλλα της πολυάριθμα άρθρα και φωτογραφίες επιχειρώντας να καλλιεργήσει τον φόβο και την ανασφάλεια σχετικά με τους μετανάστες. Τίτλοι όπως “Καλπάζει η ελονοσία λόγω λαθρομεταναστών”, “Οι λαθρομετανάστες έφεραν ασθένειες που είχαν εκλείψει”, “Εισαγόμενη πανίσχυρη φυματίωση”, “Πληρώνουμε 100 ευρώ τη μέρα για τις τουαλέτες των λαθραίων”, “Έχουμε κυβέρνηση λαθρομεταναστών”, “Ξενοδοχεία λαθραίων αξίας 250.000.000 ευρώ”, καθώς και άρθρα με σαφή θετική στάση απέναντι στην χρυσή αυγή όπως το “Ένα δακρυσμένο απόγευμα με τη χρυσή αυγή”, φιγουράρουν στις σελίδες της εφημερίδας.

Πίσω στα περιεχόμεναΚατά της άρσης ασυλίας των νεοναζί βουλευτών

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της κυβέρνησης οι οποίοι δεν έχουν ψηφίσει υπέρ των άρσεων ασυλίας για τους βουλευτές της χρυσής αυγής. Στην ψηφοφορία του Μαρτίου του 2013 για την άρση της ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη σχετικά με τον ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη, τρεις αρνητικές ψήφοι εντοπίστηκαν στην κάλπη. Όλες προερχόταν από βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ. Στην τελευταία ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της χρυσής αυγής, μετά τις προφυλακίσεις Μιχαλολιάκου, Παππά, Λαγού, ένας βουλευτής της ΝΔ ψήφισε λευκό ενώ ένας πρώην βουλευτής της ΝΔ έριξε άκυρο ψηφοδέλτιο. (πηγές: akous.gr - Ποιοι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας Κασιδιάρη,enikos.gr - Γιατί δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας)

Πίσω στα περιεχόμεναΣτήριξη πρώην στελέχους της χρυσής αυγής

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρώην στέλεχος της χρυσής αυγής, εκδότης εθνικιστικών – ακροδεξιών εντύπων, αναγνωρίστηκε και συνελήφθη για επίθεση μαζί με άλλα μέλη της χρυσής αυγής σε αντιρατσιστική διαδήλωση επί της οδού Πανόρμου, τον Ιανουάριο του 2010. Για την απελευθέρωσή του συγκεντρώθηκαν τότε περίπου 200 υπογραφές οι περισσότερες από τις οποίες προερχόταν από την τότε κοινοβουλευτική ομάδα, την νεολαία (ΝΕ.Ο.Σ.) και την φοιτητική παράταξη (Φ.Ο.Σ.) του ΛΑ.Ο.Σ., που συγκυβέρνησε αργότερα με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ (κυβέρνηση Παπαδήμου). (πηγή: Δρόμος της αριστεράς – Ποιοί υποστηρίζουν τους φασίστες)

Εκτός όμως από το ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ., για την απελευθέρωση του ρατσιστή τραμπούκου Δημήτρη Παπαγεωργίου συνυπογράφουν και οι κάτωθι:

 1. Αντωνιάδης Ευάγγελος ΓΓ ΟΝΝΕΔ Συκεών
 2. Βορίδης Μάκης, (τότε) βουλευτής ΛΑΟΣ
 3. Γεωργιάδης Άδωνις (τότε) βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.
 4. Δελή Άννα αν. γρ. ΟΝΝΕΔ Συκεών
 5. Δημοπούλου Φωτεινή, Γ.Γ. ΝΔ Τ.Ο. Νεαπόλεως Θες/νίκης
 6. Ζωγράφου Θάλεια, υπ. Γυναικών Δ.Τ.ΝΔ Γλυφάδας
 7. Κακαφώνης Νίκος, ΔΑΚΕ δασκάλων
 8. Καλαποθαρέα Ευαγγελία, μέλος Δημ. Τ.Ο. ΝΔ Φαλήρου
 9. Καστόρα Νάντια, στέλεχος ΔΑΚΕ-ΕΚΟ ΥΠΕΘΑ
 10. Κερέζη Ιωάννα, πρ. ΔΑΚΕ υγειονομικών Σερρών
 11. Κιούσης Δημήτρης, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Γλυφάδας
 12. Κομπογιάννη Έφη, αντιπρ. ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνικής Θεολογίας
 13. Κοντέα Πηνελόπη στέλεχος ΝΔ
 14. Κούρτης Γιάννης, συνδικαλιστής ΔΑΚΕ-INFOTE
 15. Κρανιδιώτης Φαήλος δικηγόρος
 16. Μαδιάς Κώστας, μέλος ΝΟΣ Β2 ΝΔ
 17. Ματσιμάνης Σάκης, στέλεχος Β1 ΝΟΔΕ ΝΔ
 18. Νικολόπουλος Νίκος (τότε) βουλευτής ΝΔ
 19. Πλεύρης Θάνος, (τότε) βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.
 20. Σιδέρη Χριστίνα τομεάρχης Β3 ΝΔ
 21. Σπύρου Αλέκος, μέλος Κ.Ε. ΝΔ
 22. Συραγάκη Μαρία-Χριστίνα, αν. Γραμμ. ΟΝΝΕΔ Π.Φαλήρου
 23. Ταραζόνας Δημήτρης, στέλεχος Δ.Ο.ΝΔ Βύρωνα
 24. Τζηκαλάγιας Ζήσης (τότε) βουλευτής ΝΔ
 25. Τριανταφυλλίδης Πολυχρόνης γ.γ. ΟΝΝΕΔ Μενεμένης
 26. Τσαουσοπούλου Ρένα, μέλος Δημ Τ.Ο. ΝΔ Γλυφάδας
 27. Χατζής Κώστας μέλος ΚΕ ΟΝΝΕΔ
 28. Ψωμιάδης Παναγιώτης (τότε) νομάρχης Θεσσαλονίκης
(πηγή: Ελληνικές γραμμές – Επιτροπή για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Παπαγεωργίου)

Πίσω στα περιεχόμεναΧρηματοδότηση της χρυσής αυγής από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

To 2004 μία συνέντευξη του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χ. Κουσουμβρή, στον Στέλιο Βραδέλη από τον “Ταχυδρόμο”, θέτει πρώτη φορά το θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ο Χ. Κουσουμβρής αναφέρει: “Ως ταμίας της “Χρυσής Αυγής”΄, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται μια οργάνωση. Το ποιος (την ενίσχυε οικονομικά) δεν το ξέρω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος.” Ο Κουσουμβρής στο βιβλίο του “Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής”, αναφέρει πιο συγκεκριμένα: “Ποιος χρηματοδοτούσε, άραγε, αυτήν την προσπάθεια; Απ’ ό,τι εμμέσως μας έδωσε να καταλάβουμε ο διαβόητος “αρχηγός” της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, “αρπαχτές γινόντουσαν από όλους τους πολιτικούς χώρους καταπώς συνέφερε τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία”.

Σε ενίσχυση των λεγομένων του Κουσουμβρή, έρχεται η δήλωση του έτερου πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Ζαφειρόπουλου σε αναφορά που έκανε σε άρθρο του για την ακροδεξιά, τον εθνικιστικό χώρο κλπ: ” […] Εξάλλου, σε αντίθεση με τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν είναι άξια για περίπλοκες διαδρομές. Το πολύ-πολύ να τυπώσει κανένα ακροδεξιό φυλλάδιο όταν το ΛΑΟΣ χρειαζόταν πλευροσκόπηση εκ των δεξιών του”.

Ο Τάσος Τέλλογλου, τοποθετούμενος επί της χρηματοδότησης της ΧΑ σε ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τη Χρυσή Αυγή, έρχεται να δώσει κι άλλες πληροφορίες. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές στηρίχθηκε οικονομικά από ορισμένα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου». Τους τύπωναν ψηφοδέλτια, τους βοηθούσαν με προεκλογικό υλικό. Στις εκλογές του περασμένου Μαϊου πλήρωσαν 60.000 ευρώ για προεκλογικά φυλλάδια. Σήμερα έχουν οικονομική στήριξη εφοπλιστών, μεγαλοδικηγόρων, φαρμακοβιομηχάνων, κατασκευαστών, και χρηματοδότηση από μία συγκεκριμένη τράπεζα”. (πηγή:The arkan project - Η “μαύρη τρύπα” στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής)

Πίσω στα περιεχόμεναΠληροφοριοδότες στην ΕΥΠ

Τον Ιούλιο του 2012 διορίζεται διοικητής της ΕΥΠ ο Θόδωρος Δραβίλας, εξ απορρήτων συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας Σαμαρά, και διατελέσας αναπληρωτής διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Σημειώνουμε ότι εκτός του κ. Δραβίλλα, στις δύο ανώτατες θέσεις Υποδιοικητών της ΕΥΠ διορίστηκαν οι επίσης στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και αμφότεροι Μεσσήνιοι Παναγιώτης Κοντούλης, δικηγόρος από την Καλαμάτα, και Γιώργος Καμαρινόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α).

Ο Θόδωρος Δραβίλας με την σειρά του διόρισε ως προϊστάμενο στο νευραλγικό χώρο της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, τον εν ενεργεία αξιωματικό της ΕΛΑΣ Δήμο Κούζηλο καθιστώντας τον αρμόδιο για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και υπεύθυνο για το περιβόητο «βαλιτσάκι» με τον υπερκοριό. Ο τελευταίος είναι συγγενής του βουλευτή της Α' Πειραιά της χρυσής αυγής, Νίκου Κούζηλου, “τομεάρχη” για θέματα “ελληνικής ναυτιλίας” και λόγω διασυνδέσεων με την χρυσή αυγή, υποχρεώθηκε αιφνιδιαστικά σε παραίτηση την Παρασκευή 27/09/2013, μία μέρα πριν τις συλλήψεις των βουλευτών της.

Εκτός από την συγγένεια με τον βουλευτή της χρυσής αυγής, ο Δήμος Κούζηλος διατηρούσε επαφές με αξιωματικούς της ευρύτερης περιοχής Πειραιά που ελέγχονται σήμερα για διασυνδέσεις τους με τη χρυσή αυγή, ένας από τους οποίους ήταν πιθανότατα ο Δημήτριος Γιοβανίδης, διοικητής του αστυνομικού τμήματος Νίκαιας και πληροφοριοδότης της ναζιστικής συμμορίας. Υπήρξε επίσης συνεργάτης του Ιωάννη Δικόπουλου, πρώην διευθυντή της ίδιας διεύθυνσης της ΕΥΠ, ο οποίος επίσης υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν με αφορμή “πλημμελή έρευνα” στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα (χρειάστηκε να μεταβούν δυνάμεις από την Αθήνα) αποκαλύφθηκε σύνδεσή του με τη χρυσαυγίτικη συμμορία.

Θυμίζουμε ότι επιχειρησιακός υπεύθυνος της συμμορίας στον Πειραιά είναι ο πλέον προφυλακισμένος βουλευτής Γιάννης Λαγός. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν την ΕΥΠ να είχε σχηματισμένο φάκελο για τις δραστηριότητες του Λαγού (προστασία, εκβιασμοί, μαστροπεία, κλπ) πριν τις εκλογές του Μαϊού 2012, αλλά τα στοιχεία αυτά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν. (πηγές: ΚΕΕΡΦΑ - Οι σχέσεις Χρυσής Αυγής και ΕΥΠ στην πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου: κείμενο των δικηγόρων Τάκη Ζώτου, Ευγενίας Κουνιάκη και Θανάση Καμπαγιάννη, AvantiPopolo – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:ΕΥΠ Να ποιος θα κάνει τις υποκλοπές!)

Ίσως οι σχέσεις των ακροδεξιών και των νεοναζί με τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους να έχουν μακρά παράδοση. Σημειώνουμε εδώ ότι έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο ένα αμφιβόλου γνησιότητας απόρρητο έγγραφο της ΚΥΠ του 1981, επί Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αναγράφονται τα ονόματα έμμισθων έκτακτων συνεργατών της υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τα ονόματα των Νίκου Μιχαλολιάκου, Κωνσταντίνου Πλεύρη, και Γρηγόρη Μιχαλόπουλου. Η ΕΥΠ δεν έχει απαντήσει ποτέ επίσημα για την γνησιότητα ή όχι του συγκεκριμένου εγγράφου. (πηγή: thepaper - Χρηματοδότηση του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου από την ΚΥΠ;)

Πίσω στα περιεχόμεναΔικηγόροι σε χρυσαυγίτικες υποθέσεις

Σύμφωνα με το διαδικτυακό blog XYZcontagion τρεις δικηγόροι (Αθήνας και Πειραιά) σχετίζονται με υποθέσεις “χρυσαβγίτικου ενδιαφέροντος”. Αυτοί είναι οι εξής, Ιωάννης Ανδριόπουλος, δικηγόρος Αθηνών, Χριστίνα Τσαμπάζη, δικηγόρος Αθηνών, Στυλιανός Πυλιώτης, δικηγόρος Πειραιώς. Ο πρώτος, νομικός επιστημονικός συνεργάτης βουλευτή επαρχίας της χρυσής αυγής, εκπροσωπήθηκε στο ΣτΕ από την δεύτερη όταν έκανε προσφυγή εναντίον του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. (πηγές: XYZcontagion - Δικηγόροι σε υποθέσεις με ακροδεξιό, εθνικιστικό και “χρυσαβγίτικο ενδιαφέρον”, Matrix24 – Ανδριόπουλος: Αυτή είναι η σχέση μου με τη Χρυσή Αυγή)

Η δεύτερη ήταν δικηγόρος της γνωστής πλέον “αγανακτισμένης” Θέμιδος Σκορδέλη στην υπόθεση του μαχαιρώματος Αφγανού υπηκόου τον Σεπτέμβρη του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη δίκη αναβλήθηκε οκτώ φορές λόγω “ψυχιατρικών προβλημάτων” με βεβαίωση από τον χρυσαυγίτη ψυχίατρο Κώστα Παρασχάκη, υποψήφιο της χρυσής αυγής στον νομό Λασηθίου. Σύμφωνα πάντα με το XYZcontagion αλλά και με το Athens Indymedia, η Χριστίνα Τσαμπάζη ανέλαβε και την υπεράσπιση του δολοφόνου του Πάυλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. (πηγές: XYZcontagion - Δικηγόροι σε υποθέσεις με ακροδεξιό, εθνικιστικό και “χρυσαβγίτικο ενδιαφέρον” , Athens Indymedia)

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τρίτος εξ αυτών, Στυλιανός Πυλιώτης ο οποίος μαζί με την Χριστίνα Τσαμπάζη, ήταν συνήγοροι υπεράσπισης των 39 λιμενικών οι οποίοι φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα την 25η Μαρτίου του 2010 στην παρέλαση της Αθήνας. Ο Στυλιανός Πυλιώτης ορίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 αναπληρωτής γραμματέας της νεοσυσταθείσας γραμματείας θεσμών και μεταρρυθμίσεων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. (πηγές: XYZcontagion - Δικηγόροι σε υποθέσεις με ακροδεξιό, εθνικιστικό και “χρυσαβγίτικο ενδιαφέρον”, Δελτίο Τύπου Νέας Δημοκρατίας 13 Φεβρουαρίου 2013)

Πίσω στα περιεχόμεναΤοπική οργάνωση της ΝΔ προσχωρεί στην χρυσή αυγή

Στις 22 Μαΐου 2012 με ανακοίνωσή της, η τοπική οργάνωση της ΝΔ στον άγιο Φανούριο Ιλίου προσχώρησε σύσσωμη στην χρυσή αυγή. Οι αιτίες αυτής τους της κίνησης περιγράφονται στο κείμενο της ανακοίνωσης χαρακτηριστικά. Διαβάζουμε, “οι ιδέες που παραδοσιακά μας εκφράζουν ως ενεργά πολιτικοποιημένα μέλη του κόμματος (ΝΔ) εκφράζονται με σαφήνεια, ειλικρίνεια και καθαρότητα από τον Λαϊκό Σύνδεσμο - Χρυσή Αυγή”, “οι αρχές της χρυσής αυγής και ο εθνικιστικός της λόγος αποτελούν για μας την πραγματική Δεξιά στην οποία πιστέψαμε και πιστεύουμε και για την οποία θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.” (πηγή: LEFTeria - Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Αγίου Φανουρίου πρόσφατα προσχώρησε σύσσωμη στην Χρυσή Αυγή)

Πίσω στα περιεχόμεναΤα πρόσωπα της κυβέρνησηςΦαήλος Κρανιδιώτης

Ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης δηλωμένος εθνικιστής, προσωπικός φίλος και σύμβουλος του Σαμαρά και του Μάκη Βορίδη, συνεργάτης στο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης και μέλος της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, αρθρογραφεί πολύ συχνά στην εφημερίδα Δημοκρατία, δεν παραλείπει όμως να εκφράζει τις ακροδεξιές του απόψεις και στα social media! Θεωρεί ότι “η χρυσή αυγή, στην χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες”. Επίσης προτείνει άνοιγμα της ΝΔ στην βάση της χρυσής αυγής μιας και θεωρεί ότι η ψηφοφόροι της χρυσής αυγής είναι “δικοί τους άνθρωποι” “που θέλουν δυναμικότερη στάση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, στα εθνικά θέματα”. Δηλαδή πόσο πιο δυναμική στάση από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; (πηγές: Εφημερίδα δημοκρατία, Εφημερίδα Δημοκρατία)

Ο εν λόγω δικηγόρος έχει για πελάτη του και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, γνωστό επιχειρηματία ο οποίος κατηγορήθηκε από την συντακτική ομάδα του UNFOLLOW για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ο ίδιος επιχειρηματίας είναι αυτός ο οποίος αγόρασε τελικά τον ΟΠΑΠ κοψοχρονιά, υπογράφοντας τα συμβόλαια με τον Στέλιο Σταυρίδη, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σταυρίδης παραιτήθηκε από το προεδρείο όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ίδιου μέσα στο λίαρ τζετ του Μελισσανίδη, αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου! (πηγές: UNFOLLOW, skai.gr, newsit.gr)

Πίσω στα περιεχόμεναΒύρων Πολύδωρας

Βουλευτής, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM το καλοκαίρι του 2013 υποστήριξε ότι “χρειάζεται ευρύτατη συνεννόηση όλων των κομμάτων” και στη συνέχεια ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ακόμη και με την χρυσή αυγή απάντησε επί λέξη “Βεβαίως και με την Χρυσή Αυγή. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης”. (πηγή: έθνος.gr Βόμβα Πολύδωρα: Συνεργασία ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή - Αποδοκιμάζει η ΝΔ)

Η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, έσπευσε να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα “περίεργες” ενώ ο τελευταίος απάντησε σε δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ότι δεν γνωρίζει την κυρία! Σε άλλο δελτίο ειδήσεων στον ALPHA ο Βύρωνας Πολύδωρας “ξέπλυνε” την νεοναζιστική οργάνωση λέγοντας ότι “δεν είναι απειλή για την δημοκρατία”, ότι “τα μέλη της είναι βέβαιο ότι δεν είναι (νεοναζί)” και ότι δεν έχει ακούσει στελέχη της να “ομολογούν με παρρησία ότι είναι λάτρεις του Χίτλερ και νεοναζί”. (πηγές: iefimerida.gr - Ο Βύρων Πολύδωρας ζήτησε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή -Σάλος στη ΝΔ, newsbomb.gr - Πολύδωρας:Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για την δημοκρατία!)

Πίσω στα περιεχόμεναΠαναγιώτης Ψωμιάδης

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος “ζορό” της πολιτικής σκηνής της συμπρωτεύουσας, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα και καταδικασμένος από τον Άρειο Πάγο σε φυλάκιση 12 μηνών, εξέφραζε ανοικτά την άποψη ότι η χρυσή αυγή είναι αδελφό κόμμα με τη νέα δημοκρατία. (πηγές: Piazza TV, newsbeast.gr)

Πίσω στα περιεχόμεναΑπόστολος Τζιτζικώστας

Ο νυν περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, αντικαταστάτης του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην θέση αυτή, κάλεσε εκπροσώπους της νεοναζιστικής χρυσής αυγής να παραστούν μαζί με τους “επισήμους” στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, την 28η Οκτωβρίου του 2013. Με πρόσχημα την κατά γράμμα τήρηση του νόμου, ο Τζιτζικώστας δεν δίστασε να καλέσει τους νεοναζί υμνητές του Χίτλερ, τους λάτρεις των κρεματορίων και τους ιδεολογικούς απόγονους των ταγματασφαλιτών να τιμήσουν την επέτειο του “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Ο προκάτοχός του δε, έσπευσε να τον υποστηρίξει στον “πατριωτικό του αγώνα”. (πηγές: Το κουτί της Πανδώρας – Ο Τζιτζικώστας ανοίγει την αγκαλιά του στη χρυσή αυγή, O Ψωμιάδης στηρίζει Τζιτζικώστα και ξεπλένει πάλι τη Χρυσή Αυγή)

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι γυιος του Γιώργου Τζιτζικώστα, εκλεγμένου βουλευτή με τη ΝΔ τις χρονιές 1974, 1977, 1981, 1985, 1989, 1990, 1993, ο οποίος εξέφραζε ανοικτά σκληρές δεξιές απόψεις ενώ δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Ο ίδιος ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει εκλεγεί βουλευτής με την ΝΔ το 2007 και το 2009. (πηγές: iefimerida.gr - Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γόνος ενός ακραίου πολιτικού της Θεσσαλονίκης που έγινε πρόσωπο της ημέρας , www.tzitzikostas.gr – Βιογραφικό)

Πίσω στα περιεχόμεναΧριστίνα Σιδέρη

Στέλεχος, υποψήφια βουλευτής και τομεάρχης Β3 της ΝΔ, η Χριστίνα Σιδέρη είναι γνωστή για τις ακροδεξιές της απόψεις, τις οποίες δεν διστάζει να δημοσιοποιεί στα κοινωνικά δίκτυα. Την γνωρίσαμε ήδη από το 2008 όταν είχε ζητήσει να συλληφθούν οι γονείς του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου! Πιστή στη θεωρία των δύο άκρων θεωρεί ότι ο εθνικοσοσιαλισμός βρίσκεται στον αριστερό χώρο ο οποίος αποτελεί ανάχωμα του ολοκληρωτισμού! (πηγή: Ramnousia.com - Νέο ρατσιστικό παραλήρημα από τη Χριστίνα Σιδέρη!)

Έχει ζητήσει με δημοσιεύσεις της να ξυλοκοπούνται τα “άπλυτα αναρχοκουμούνια” μέχρι λιποθυμίας από τους αστυνομικούς, καθώς και να συλληφθούν όλοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως υπεύθυνοι για τα θύματα της “17Ν” και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, απαντώντας έτσι στην μητέρα του Παύλου Φύσσα που δήλωσε ότι δολοφόνοι του παιδιού της είναι και όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει σε αυτήν την τελευταία ανάρτησή της στο facebook, η σχεδόν κατά γράμμα αντιγραφή αντίστοιχου δημοσιεύματος της επίσημης ιστοσελίδας της χρυσής αυγής. (πηγή: Το κουτί της Πανδώρας - Η Χριστίνα Σιδέρη «παίρνει γραμμή» από τη Χρυσή Αυγή)

Τέλος, η Χριστίνα Σιδέρη έχει προσαχθεί τον Φεβρουάριο του 2010 στον Άγιο Παντελεήμονα, μαζί με άλλα 28 άτομα, τα οποία η ίδια σε κείμενό της αναδημοσιευμένο και από το επίσημο site της χρυσής αυγής, χαρακτήρισε ως “φίλους” και “παιδιά από την γειτονιά”. Οι προσαγωγές έγιναν λόγων συγκέντρωσης ακροδεξιών ομάδων, ενώ ανάμεσα στους “φίλους” της κ. Σιδέρη βρισκόταν και ο Σάββας Χατζηπαρασκευάς, πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και εκδότης της φιλοχρυσαυγίτικης εφημερίδας “Στόχος”, ο οποίος τελικά συνελήφθη γιατί εκκρεμούσε εις βάρος του καταδικαστική απόφαση. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου της κίνησης “Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή” σχολίασε τότε “Δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς ξέρουμε ότι η ΝΔ στο δήμο της Αθήνας συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και τη Χρυσή Αυγή”. (πηγή: Η φαρμακόγλωσσα Κίρκη - Χριστίνα Σιδέρη-Στέλεχος της ΝΔ ανάμεσα στους ακροδεξιούς προσαχθέντες του Αγ. Παντελεήμονα)

Πίσω στα περιεχόμεναΠαναγιώτης Μπαλτάκος

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτης Μπαλτάκος φαίνεται να έχει δηλώσει off-camera ότι το σενάριο συνεργασίας ΝΔ και χρυσής αυγής είναι μεν απευκταίο αλλά όχι απίθανο. (πηγή: Η αυγή - Κυβερνητική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή βλέπει ο Μπαλτάκος)

Φυσικά υπάρχουν και οι επίσημες δηλώσεις του ίδιου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας το έργο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ως τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή ούτε να κινήσει καμιά διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμη και αν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό. (πηγή: Ελευθεροτυπία - “Νόμος και τάξη” χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα)

Αυτό όμως που συνδέει τον γ.γ. της κυβέρνησης ιδεολογικά με τη χρυσή αυγή είναι η εμμονή του με την σπαρτιάτικη “Κρυπτεία”, την οποία περιγράφει ο ίδιος ως τη “μυστική υπηρεσία του σπαρτιάτικου στρατού”. Σε βιβλίο του («Το τέλος του Εφιάλτη», εκδ. Libro, Αθήνα 2004) περιγράφεται η εκτέλεση του Εφιάλτη από μονάδες της Κρυπτείας, δέκα χρόνια μετά την προδοσία στις Θερμοπύλες, ενώ σε άλλο βιβλίο του («Ερμοκοπίδες», εκδ. Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2006) εξιστορείται η δράση της Κρυπτείας στην Αθήνα κατά τις παραμονές της Σικελικής εκστρατείας και στο φόντο του σκανδάλου των Ερμοκοπιδών. Δεν είναι τυχαίο που η ναζιστική οργάνωση αυτοπροσδιορίζεται ως η “σημερινή Κρυπτεία”. Ο Ηλίας Κασιδιάρης σε λόγο του αναφέρει χαρακτηριστικά, “είμαστε η ασπίδα της Σπάρτης που καρτερικά φυλάττει το σώμα της Ελλάδος. Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως.” (πηγή: Εφ.Συν. Ιός - Η «Κρυπτεία» που συνδέει τον Π. Μπαλτάκο με την Χρυσή Αυγή)

Πίσω στα περιεχόμεναΙωάννης Κωτούλας

Ο Ιωάννης Κωτούλας, σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα ιθαγένειας και μετανάστευσης και διαχειριστής του blog “Φίλοι Αντώνη Σαμαρά”, αυτοπροσδιορίζεται ως ιστορικός και έχει συγγράψει δύο βιβλία σχετικά με το Γ' Ράιχ και τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Στα βιβλία του αυτά επιχειρεί μια φιλοναζιστική αναθεώρηση της ιστορίας του Β' παγκόσμιου, εμφανίζοντας τους θύτες ως θύματα και παρουσιάζοντας την μεταπολεμική εικόνα που έχουμε για τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράιχ ως αποτέλεσμα της σοβιετικής και της αμερικανικής προπαγάνδας! (πηγή: JUNGLE-Report – Κωτούλας Unchained)

Στο ένα από τα βιβλία του, ο Κωτούλας αναφέρεται στα γνωστά “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών” περιγράφοντάς τα ως αμφιλεγόμενο κείμενο. Το κείμενο αυτό που έγινε τόσο της μόδας μέσω ακροδεξιών τηλεπλασιέ όπως ο Δημοσθένης Λιακόπουλος ή οι αδελφοί Γεωργιάδη, δεν είναι καθόλου αμφιλεγόμενο, είναι αποδεδειγμένη αντισημιτική πλαστογραφία κατασκευασμένη από την μυστική αστυνομία του Τσάρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ποιος άλλος θεωρεί τα “Πρωτόκολλα” ως γνήσιο κείμενο; Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος δεν δίστασε να διαβάσει απόσπασμά τους στη Βουλή στις 23/10/2012 τονίζοντας την γνησιότητά τους! (πηγή: Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία, Νίκος Σαραντάκος - Τα πρωτόκολλα και ο κ. Κωτούλας)

Πίσω στα περιεχόμεναΝίκος Δένδιας

Δύο πολιτικά πρόσωπα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και ο Πάνος Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.), έχουν υποστηρίξει δημοσίως ότι ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη προέρχεται πολιτικά από το ακροδεξιό και φιλοχουντικό ΕΝ.Ε.Κ. (Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα), στελέχη του οποίου ήταν συνιδρυτές του Ελληνικού Μετώπου του Βορίδη ενώ αργότερα προσχώρησαν στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Ο ίδιος ο Δένδιας βέβαια τους έχει διαψεύσει. (πηγές: iefimerida - Παπαδημούλης: Ο Δένδιας προέρχεται από το εθνικιστικό ΕΝΕΚ, Το Μώλυ - kamenos gia Dendia)

Πίσω στα περιεχόμεναΆδωνις Γεωργιάδης

Τηλεπλασιέ ακροδεξιών βιβλίων, αιώνιος φοιτητής και νυν “μπουμπούκος”, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τον Σεπτέμβρη του 2012 μία ερώτηση στη βουλή σχετικά με επίθεση χρυσαυγιτών σε κουρείο μετανάστη από το Πακιστάν στη Μεταμόρφωση. Οι χρυσαυγίτες έκαψαν το κατάστημα και μαχαίρωσαν έναν Έλληνα πελάτη που αντέδρασε. Τι ρώτησε ο Άδωνις στη βουλή; Αν ο μετανάστης και το κατάστημά του τηρούσαν τις “νόμιμες προϋποθέσεις”! Ίσως η μόνη ιδεολογική διαφορά του Άδωνι από τους χρυσαυγίτες να είναι ότι για να κάψεις το μαγαζί ενός μετανάστη, αυτό πρέπει να είναι παράνομο. (πηγή: Όταν ο Άδωνις μάζευε τα σπασμένα της χρυσής αυγής, Alfavita).

Όμως η σχέση του πρώην υπουργού ναυτιλίας και νυν υπουργού υγείας με τους εθνικοσοσιαλιστές (ναζιστές) είναι βαθύτερη. Μπορεί πλέον να έχει αποκηρύξει τον ναζισμό και να καταδικάζει τη βία από όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να εκφράζει την απέχθειά του για τους εθνικοσοσιαλιστές, τους οποίους μάλιστα εντάσσει στον χώρο της Αριστεράς! Είναι όμως γνωστό ότι πριν την “μεταγραφή” του στη ΝΔ, ο Άδωνις ήταν στέλεχος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Το ΛΑΟΣ όμως βρισκόταν κατά καιρούς σε αγαστή συνεργασία με εθνικοσοσιαλιστές, ακόμη και με τη χρυσή αυγή, με την οποία είχε κοινή κάθοδο στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές του 2002. Μάλιστα, ένας από τους υποψηφίους εκείνου του συνδυασμού ήταν ο τωρινός κατηγορούμενος βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο πιο γνωστός αλλά και δηλωμένος εθνικοσοσιαλιστής του ΛΑΟΣ ήταν ο Κώστας Πλεύρης, οικογενειακός φίλος των γονέων του Άδωνι, πατέρας του Θανάση Πλεύρη που αυτή τη στιγμή είναι δικηγόρος της γυναίκας του Άδωνι Ευγενίας Μανολίδου και άμισθος σύμβουλος του Άδωνι στο υπουργείο υγείας. Ο Άδωνις έπλεκε πάντοτε τα εγκώμια του πατέρα Πλεύρη είτε στη τηλεόραση είτε σε διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Επίσης διαφήμιζε συχνά στις τηλεπωλήσεις του το αγαπημένο του βιβλίο “Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Το εν λόγω αντισημιτικό βιβλίο του Πλεύρη παρουσιαζόταν από τον Άδωνι σαν “βιβλίο-βόμβα”! Πρόσφατα “ανακαλύφτηκε” ξανά και ένα video από εκπομπή του Πρετεντέρη το 1995 στην οποία ανέπτυξαν τα εθνικοσοσιαλιστικά τους “ιδεώδη” οι Πλεύρης, Μιχαλολιάκος, Παππάς και ο Αντώνης “Περίανδρος” Ανδρουτσόπουλος. Ο Άδωνις έλειπε, ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εκείνη την εποχή ως φοιτητής (από το 1991 έως το 2003) ήταν υποψήφιος στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής, με τους “Νέους Ορίζοντες”, την νεολαία δηλαδή της Πολιτικής Άνοιξης του Σαμαρά.

Ένα άλλο πρώην στέλεχος της χρυσής αυγής που σχετίζεται με τον Άδωνι είναι ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης της ακροδεξιάς εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος. Ο Ζαφειρόπουλος ήταν για πολλά χρόνια το νούμερο 2 της χρυσής αυγής, καταδικασμένος για επιθέσεις κατά αριστεριστών και λοιπών αντιφρονούντων καθώς επίσης και για αντισημιτισμό και συκοφαντική δυσφήμιση εξαιτίας δημοσιευμάτων στην εφημερίδα του. Επίσης συμμετέχει μαζί με τον Μιχαήλ Γεωργιλά – τον πάλαι ποτέ γραφίστα της χρυσής αυγής – στο περιοδικό Patria, αλλά και στις φιλοναζιστικές εκδόσεις Λόγχη.

Το 2007 ο Ζαφειρόπουλος προσχώρησε στο ΛΑΟΣ όμως μένοντας πιστός στην ιδεολογία του, αρνήθηκε να υπογράψει μια αντιρατσιστική διακήρυξη του κόμματος. Αυτή του η άρνηση του κόστισε την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ όμως το 2009 ο Καρατζαφέρης τον επανέφερε ως υποψήφιο στην Αχαΐα. Τότε ήταν που ο Άδωνις είχε υποστηρίξει δημόσια και με θέρμη την υποψηφιότητα Ζαφειρόπουλου, όπως γράφει άλλωστε και ο τελευταίος σε σχετικό του άρθρο. Τελικά η υποψηφιότητα αναιρέθηκε λόγω μιας εκβιαστικής παρέμβασης της ίδιας της χρυσής αυγής που απείλησε να στείλει σε όλα τα ΜΜΕ υλικό από την δράση του Ζαφειρόπουλου την εποχή που άνηκε στους κόλπους της. Ο Καρατζαφέρης συνεκάλεσε συμβούλιο για την απόρριψη της υποψηφιότητας όπου όλοι ψήφισαν υπέρ της απόρριψης εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Θανάση Πλεύρη που επέλεξαν να απόσχουν!

Ένα ακόμη πρώην στέλεχος της χρυσής αυγής, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου στηρίχτηκε από τον Άδωνι Γεωργιάδη μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του όταν τον συνέλαβαν το 2010 και τον κράτησαν προφυλακιστέο για 6 μήνες. Ο Άδωνις έκανε λόγο τότε για “πολιτική δίωξη” κατηγορώντας τον τότε υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο λόγος της σύλληψης ήταν η συμμετοχή του στην αιματηρή επίθεση 40 περίπου ακροδεξιών κατά μιας αντιρατσιστικής εκδήλωσης στους Αμπελοκήπους, όμως ο Παπαγεωργίου είχε απασχολήσει ξανά τη δικαιοσύνη. Είχε καταδικαστεί αμετακλήτως για επίθεση σε μέλη του ΣΕΚ, την οποία μάλιστα διέπραξε όταν συμπαρίστατο σε δίκη άλλων χρυσαυγιτών, του Δ. Ζαφειρόπουλου και του Χ. Κουσουμβρή.

Ο Παπαγεωργίου υπήρξε προφανώς πρωτοκλασάτο στέλεχος της χρυσής αυγής εφόσον το 2005 η ναζιστική οργάνωση τον έστειλε ως εκπρόσωπό της σε ευρωπαϊκό συνέδριο στη Μαδρίτη, το οποίο διοργάνωνε το European National Front, ένα διεθνές δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως παραδείγματος χάρη το γερμανικό ναζιστικό NPD και το ιταλικό φασιστικό Forza Nuova. Μετά από την αποφυλάκισή του, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010, ο Παπαγεωργίου ήταν και πάλι υποψήφιος. Αυτή τη φορά με τον συνδυασμό “Αττική Οδός” του Άδωνι Γεωργιάδη στην περιφέρεια Αττικής!

Οι Παπαγεωργίου και Ζαφειρόπουλος συνεργάζονται ακόμη στις εκδόσεις της ακροδεξιάς εφημερίδας Ελεύθερος Κόσμος και του περιοδικού Patria. Το τελευταίο εκτός του ότι έχει εκφράσει καθαρά εθνικοσοσιαλιστικές και αντισημιτικές θέσεις, διαφημίζει με ολοσέλιδες καταχωρήσεις τη φιλοναζιστική πραμάτεια του βιβλιοπωλείου Λόγχη. Αυτό βέβαια φαίνεται ότι δεν ενοχλούσε καθόλου τον Άδωνι Γεωργιάδη όταν το διαφήμιζε ή όταν συμμετείχε στις εκδηλώσεις του. (πηγή: Ο Άδωνις και οι νεοναζί, μια στενή σχέση, του SPY – Jungle Report, UNFOLLOW 16)

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πως ο Άδωνις κατάφερε να ξεπλύνει την νεοναζιστική βρομιά από πάνω του και σήμερα να φιγουράρει σε όλα τα ΜΜΕ καταδικάζοντας τους νεοναζί και προφανώς την βία από όπου κι αν προέρχεται. Η απάντηση έχει όνομα και λέγεται Ευγενία Μανωλίδου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Άδωνις εξελέγη με το ΛΑΟΣ και εμφανίστηκε δημόσια η Ευγενία. Τότε ήταν που την κάλεσε και ο Θέμος Αναστασιάδης στην εκπομπή του και ξεκίνησε μια ιδιαίτερη φιλία. Ο Αναστασιάδης ήταν αυτός που την πρότεινε για παρουσιάστρια της “στιγμής της αλήθειας” στον ΑΝΤ1. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία της στα κουτσομπολίστικα έντυπα, στα πρωινάδικα κλπ. Από το δικό της στόμα ξέφυγε και το “μπουμπούκος” το οποίο κατάφερε να μετατρέψει τον Άδωνι από ακροδεξιό ωρυόμενο τηλεπλασιέσε γλυκό σύζυγο και πατέρα, λίγο γραφικό αλλά πάντως “όχι και... ακροδεξιό”. (πηγή: Άδωνις Γεωργιάδης, ζωή σαν (ακροδεξιό) παραμύθι, της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου και του SPY – Jungle Report, UNFOLLOW 20)

Πίσω στα περιεχόμεναΜάκης Βορίδης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, και αγαπημένος καλεσμένος των τηλεοπτικών πάνελ Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης έχει συζητηθεί ακόμη και ως ο επόμενος αρχηγός της “κεντροδεξιάς” παράταξης. Αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροδεξιός δημοκράτης και αποτάσσεται δημοσίως τον εθνικοσοσιαλισμό (ναζισμό) της χρυσής αυγής. Παρά τις προσπάθειες εξαγνισμού από τα ΜΜΕ, η ιστορία του ακροδεξιού Μάκη Βορίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Ας την παρουσιάσουμε όμως αναλυτικότερα.

Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στο Κολέγιο Αθηνών, ο Βορίδης ηγούνταν πανελλαδικά της εθνικιστικής μαθητικής οργάνωσης “Ελεύθεροι Μαθητές”. Μετά την αποφοίτησή του το 1983, διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας της Ε.Π.ΕΝ. (Εθνική Πολιτική Ένωσις), του κόμματος δηλαδή που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μέσα από την φυλακή, στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1990. Προκάτοχος του Βορίδη, διορισμένος από τον ίδιο τον Παπαδόπουλο, στην ίδια θέση ακριβώς ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος της χρυσής αυγής. (πηγή: Wikipedia)

Ως φοιτητής ίδρυσε την οργάνωση “Φοιτητική Εναλλακτική” ως επικεφαλής της οποίας διεγράφη από το σύλλογο φοιτητών Νομικής για φασιστική δράση το 1985, ενώ τον επόμενο χρόνο η ΕΦΕΕ υπέβαλε μήνυση εναντίον του για τη συμμετοχή του σε επίθεση φασιστών κατά φοιτητών της Νομικής. Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου του 1985. Όπως αναφέρει τότε δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, “Μεγάλη προβοκάτσια, με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης, επιχείρησε να κάνει χτες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για 'την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία'. Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους (Ακαδημίας και Κιάφας). Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Μπορίδη”. Τα συνθήματα του Βορίδη και των συντρόφων του ήταν “Ο Μάλλιος ζει, αυτός μας οδηγεί” (Ευάγγελος Μάλλιος: αρχιβασανιστής της χούντας που εκτελέστηκε από την 17Ν) και “Πινοσέτ – Πινοσέτ”. Από αυτά τα επεισόδια είναι τραβηγμένη και η πασίγνωστη πια φωτογραφία του Βορίδη που ηγείται ομάδας οπλισμένων ακροδεξιών κρατώντας ένα αυτοσχέδιο τσεκούρι. (πηγές: Ιός – Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς , Ελευθεροτυπία – Η ιστορία μιας φωτογραφίας)

Μία δεύτερη, όχι και τόσο γνωστή φωτογραφία του Βορίδη, τον παρουσιάζει σύμφωνα με το blog του Κώστα Βαϊτση, σε ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος “κοσμείται” από χιτλερική αφίσα των ολυμπιακών αγώνων του 1936 στο Βερολίνο! (πηγή: kostasvaitsis.blogspot.gr)

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις 22 Απριλίου 1986 και αφορά αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών στη Νομική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί φοιτητές. Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας": "Επιδρομή από φασιστοειδή στοιχεία και μέλη της ΕΠΕΝ οπλισμένα με στιλέτα και λοστούς έγινε χθες το πρωί στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννιά φοιτητές και να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο. Την ίδια ώρα συνεδρίαζε το κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, που αποφάσισε να υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη (πρόκειται για φοιτητή της Νομικής σχολής που έχει διαγραφεί από τον φοιτητικό σύλλογο για φασιστική δράση) που ηγείτο της ομάδας των φασιστών". (πηγή: Ιός – Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς )

Τον Απρίλιο του 1994 μαζί με άλλα 200 περίπου στελέχη προερχόμενα από την ΕΠΕΝ και το ΕΝΕΚ (Ενιαίο Εθνικιστικόν Κίνημα), ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και εξελέγη πρόεδρός του. Το Ελληνικό Μέτωπο είχε οργανώσει το 1997 την “Ευρωπαϊκή Εθνικιστική Συνδιάσκεψη” με την συμμετοχή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου (Front National) του Ζαν Μαρί Λεπέν (Jean Marie LePen) που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Καρλ Λανγκ και τον Ευρωβουλευτή Λε Ρασινέλ, του Φλαμανδικού Μπλόκ (Vlaams Blok) που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Frank Vanheke και του Ισπανικού Εθνικού Μετώπου (Frente Nacional) που εκπροσωπήθηκε από τον Κίκε Φαλκόν. Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει συμετάσχει σε συγκέντρωση του "Εθνικού Μετώπου" του Λεπέν στη Γαλλία. Το 2005 το Ελληνικό Μέτωπο ανέστηλε την λειτουργία του και τα περισσότερα από τα μέλη του, μαζί με τον Βορίδη, προσχώρησαν στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. (πηγές: Wikipedia , Erodotos Weblog - Δύο φωτογραφίες χίλιες λέξεις – Μάκης Βορίδης: από την ΕΠΕΝ και τον ΛΕΠΕΝ στα υπουργικά γραφεία – Η ακροδεξιά στην εξουσία)

Αν κάποιος βέβαια θελήσει να υπερασπιστεί τον (νεο)δημοκράτη πλέον Βορίδη μπορεί να πει ότι όλα τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν και ήταν "εφηβικές αναζητήσεις". Ένα πολύ πιο πρόσφατο όμως περιστατικό αναταράσσει κάπως τα θολά "κεντροδεξιά" νερά της ΝΔ. Τον Απρίλιο του 2011, ο Μάκης Βορίδης μαζί με πολλά ακόμη στελέχη της ΝΔ καθώς επίσης και μαζί με χρυσαυγίτες και φυλακισμένους ακροδεξιούς, έλαβε μέρος στην εκδήλωση του ακροδεξιού φασιστικού περιοδικού Patria με το όνομα "3η γιορτή Patria... με εθνοπάθεια". Μεταξύ των ομιλητών οι κύριοι και κυρίες Παπαγεωργίου, Χατζής, Ζαφειρόπουλος, Σιδέρη, Βορίδης, Πλεύρης, Γιαννάτος, Κωτούλας, Δούμας, Χιδίρογλου, Ανδριόπουλος κ.α.

Σε αυτήν την "γιορτή" ο Μάκης Βορίδης πέρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της βίας εφόσον αυτή "εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα" και συνεχίζει "δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το ηθικό αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας". Υπερασπίζεται τους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα που ασκούν βία "για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους" και που "οργανώνονται για να υπερασπίσουν την γειτονιά τους". Βέβαια, έχει αποδειχθεί πρόσφατα ότι οι αποκαλούμενοι "οργανωμένοι κάτοικοι" ή "αγανακτισμένοι κάτοικοι" του Αγ. Παντελεήμονα δεν ήταν παρά μέλη της χρυσής αυγής. (πηγή: alterthess.gr - ΝΔ:Υπερασπίζεται τη δολοφονική ρατσιστική βία ...απ όπου κι αν προέρχεται (Video ντοκουμεντο))

Πίσω στα περιεχόμεναΑντώνης Σαμαράς

Το 1981 πρόεδρος της ΝΔ ανέλαβε ο γνωστός και ως "γεφυροποιός", εξαιτίας των συννενοήσεων που έκανε με τη χούντα, Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο Αβέρωφ έμεινε στην προεδρία μέχρι το 1984. Η "ακροδεξιά" μετατόπιση της συντηρητικής παράταξης εκείνη την εποχή, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την σημερινή ΝΔ και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην τότε ΟΝΝΕΔ με τους διαβόητους Rangers και Κενταύρους (ομάδες κρούσης με εμπνευστή τον Αβέρωφ), αρχηγός ήταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (1982-1984), ξάδερφος του γνωστού αρχηγού της χρυσής αυγής και υπαρχηγός ο Μάνος Μανωλάκος, σκληρός χουντικός και βασιλικός και μετέπειτα θαμώνας του ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ του Καρατζαφέρη, ενώ μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ ήταν και ο γνωστός Νίκος Χατζηνικολάου. Ήταν τότε η εποχή που τα μνημόσυνα στου Μακρυγιάννη, στο Μελιγαλά, στη Στιμάγκα, στο Φενεό κ.λπ., και οι λεγόμενες “γιορτές μίσους” στο Γράμμο-Βίτσι, έδιναν και έπαιρναν, πάντα με την στήριξη και τη συμμετοχή της ΝΔ ενώ στα συνέδρια της ΟΝΝΕΔ ακούγονταν χίτικα τραγούδια και ναζιστικά γερμανικά εμβατήρια, ενώ κάποιοι χαιρετούσαν ναζιστικά! (πηγή: Λόγιος Ερμής – Ο Αβέρωφ, οι "Ρέιντζερς" και ο Σαμαράς...)

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, νυν δήμαρχος πειραιά, ήταν υφυπουργός άμυνας το 2006 επί Κώστα Καραμανλή. Εκείνη την χρονιά ο ξάδερφός του και αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου της χρυσής αυγής, Ιωάννης Μιχαλολιάκος πήρε τον ανώτατο βαθμό του αντιστράτηγου. Για την ιστορία, ο Ιωάννης Μιχαλολιάκος μπήκε στην σχολή Ευελπίδων μέσα στην επταετία ενώ σήμερα είναι απόστρατος. (πηγή: Βαθύ Κόκκινο – Τα αδέλφια Μιχαλολιάκου)

Η ΟΝΝΕΔ του 82'-83' φαίνεται να είχε σχέσεις με την εθνικιστική και φιλοχουντική ΕΝΕΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια αναφορά του εντύπου της ΕΝΕΚ με το όνομα "Συναγερμός" στις 4/11/1983 σχετικά με την απόφαση της ΟΝΝΕΔ να μην συμμετάσχει στους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο. «Η απόφασις αυτή της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ ελήφθη με διαφωνία δύο εκ των μελών της ΕΕ και οφείλεται κυρίως στην πίεση που ασκήθηκε από την μαθητική της κίνηση. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου, γραμματεύς της ΜΑΚΙ, πίεσε αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση με το επιχείρημα ότι “οι μαθητές που ψήφισαν δεξιά κατά τις πρόσφατες εκλογές για τις μαθητικές κοινότητες και τα δεκαπενταμελή συμβούλια, δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για Πολυτεχνείο”». (πηγή: XYZContagion - Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου)

Πρωταγωνιστής στις τραμπούκικες επιθέσεις των "ταγμάτων εφόδων" της τότε ΟΝΝΕΔ, ήταν το "πνευματικό παιδί" του Αβέρωφ τότε βουλευτής μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς. Απόσπασμα από τον Ριζοσπάστη της 12ης Ιουλίου 1983 αναφέρει: "Ο "ήρωας" πρωτοφανών, βίαιων επεισοδίων... βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι απλά διαμαρτυρήθηκε (σπάζοντας, όμως, τζάμια όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις από την Καλαμάτα)". (πηγή: Periodista - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Όταν ο Αντώνης Σαμαράς πρωταγωνιστούσε σε επεισόδια των «ταγμάτων εφόδου» της ΟΝΝΕΔ)

Αργότερα, στα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης, ο Σαμαράς θα συνεργαστεί με τον Σάββα Χατζηπαρασκευά, μέλος τότε της Κ.Ε. του κόμματος και σημερινό εκδότη της φιλοχρυσαυγίτικης εφημερίδας "Στόχος". Η εφημερίδα "Στόχος" παράλληλα με την πολιτική υποστήριξη στην χρυσή αυγή, εκφράζει πολύ συχνά και μια "φιλοσαμαρική" γραμμή, και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αποτελεί την μόνη φιλοχρυσαυγίτικη εφημερίδα που "στηρίζει" Σαμαρά. Μια νέα εφημερίδα απόλυτα ταυτισμένη με την νεοναζιστική οργάνωση, με το όνομα ΕΜΠΡΟΣ, εμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2013. Στον στενό εκδοτικό πυρήνα της βρίσκεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Φράγκος ο οποίος το 2009 συνελήφθη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία ότι επιτέθηκε απρόκλητα με μαχαίρι σε έναν Νιγηριανό μετανάστη. Εκείνη την περίοδο, ο Φράγκος, ήταν στέλεχος του γραφείου Τύπου του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, στενού συνεργάτη και ομοϊδεάτη του κ. Σαμαρά επίσης από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης. Τέλος, ακόμη και στην ομώνυμη εφημερίδα της χρυσής αυγής, ο βασικός αρθογράφος και νεοναζί Γιώργος Μάστορας (Γιώργος Μισιάκας) έχει γράψει αρκετά φιλοσαμαρικά σχόλια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ αντί της Ντόρας Μπακογιάννη. (πηγή: Ιός – Τα έντυπα της ακροδεξιάς και η σχέση τους με τον πρωθυπουργό)

Πίσω στα περιεχόμεναΔύο ακόμη συνδετικοί κρίκοιΕκτός από τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση ενώ διατηρούν ή διατηρούσαν κάποιου είδους σχέσεις με τους νεοναζί της χρυσής αυγής, υπάρχουν δύο ακόμη πρόσωπα που συνδέουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την χρυσή αυγή με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Μιχάλης Αρβανίτης

Ο σημερινός βουλευτής Αχαϊας της χρυσής αυγής που αρέσκεται να "κοιμάται με το όπλο του" Μιχάλης Αρβανίτης, ένα από τα παλαιότερα στελέχη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, είναι γνωστός για τις αντισημιτικές του ιδέες και για την άρνηση του ολοκαυτώματος. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν ο δικηγόρος υπεράσπισης του τοπικού πρόεδρου της ΟΝΝΕΔ Πάτρας σε μία υπόθεση δολοφονίας το 1991. Πρόκειται για την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον Ιωάννη Καλαμπόκα. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ο Αρβανίτης υπήρξε συνήγορος του δολοφόνου Καλαμπόκα, καθώς ακόμη και οι πλέον αιμοσταγείς εγκληματίες, έχουν δικαίωμα σε νομική εκπροσώπηση.

Όμως τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται όταν ο Μιχάλης Αρβανίτης εκδίδει ένα βιβλίο υπερασπιζόμενος τον εκτελεστή της ΟΝΝΕΔ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει, "Η περίπτωσις τού Ιωάννου Καλαμπόκα εΐνε μία κλασσική περίπτωσις σκηνοθετημένου «ένοχου». Είνε ό αγωνιστής τής πρώτης γραμμής, που ενοχλεί αφάνταστα τό «προοδευτικό» και «σοσιαλκομμουνιστικό» κατεστημένο. Πρώτον, διότι δεν τους φοβάται και λέγει ελεύθερα τάς ιδέας του και δεύτερον, διότι είναι ένα λαϊκό παιδί. Παλληκάρι απλό και “άνθρωπος του λαού. Αυτό δεν τοΰ τό συγχωρούν, διότι ‘έχουν τήν ψευδαίσθηση , ότι μόνο αύτοι εινε οι «νόμιμοι εκπρόσωποι» τοΰ λαού. Αϋτοί μάλιστα πού, όπου έκυριάρχησαν. έπότισαν τήν γήν με τό αίμα τοϋ λαοϋ και πριν και μετά την επικρατησιν." (πηγή: info-war.gr - Από την ΟΝΝΕΔ στη Χ.Α)

Ο Μιχάλης Αρβανίτης ήταν επίσης καλεσμένος από την ΟΝΝΕΔ σε εκδήλωση συμπαράστασης για τον "αγωνιστή" Γιάννη Καλαμπόκα δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα. (πηγή: freepen.gr - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δικηγόρος του Τεμπονέρα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης;)

Μια ακόμη λεπτομέρεια, σε μία ομιλία του Αρβανίτη σε γραφεία της χρυσής αυγής φαίνεται στα δεξιά του ένας χρυσαυγίτης που φοράει μπλούζα ενός γυμναστηρίου όπου εκπαιδεύονται τα μέλη της χρυσής αυγής στη Νίκαια. Το γυμναστήριο ανήκει στον Παναγιώτη Σαράντίτη, πρώη προέδρου της ΔΑΠ στον Ασπρόπυργο και υποψηφίου προέδρου της ΟΝΝΕΔ Α' Πειραιά και Νήσων. (πηγή: info-war.gr - Από την ΟΝΝΕΔ στη Χ.Α)

Πίσω στα περιεχόμεναΠαναγιώτης Μιχαλόλιας

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μιχαλόλιας είναι αδερφός του Νίκου Μιχαλολιάκου της χρυσής αυγής. Υπήρξε ένας από τους νεολαίους της ΕΡΕ (διάδοχο κόμμα της οποίας είναι η ΝΔ) που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο προπηλακίζοντας βουλευτές της Ένωσης Κέντρου του Παπανδρέου το 1964. Ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας ήταν ιδρυτικό μέλος του κόμματος που ίδρυσε ο Παπαδόπουλος από τις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ μαζί με τον Πλεύρη είχαν διαύλους επικοινωνίας με την ιταλική φασιστική οργάνωση Ordine Nuovo. Ο Μιχαλόλιας ήταν εκείνος που έβγαλε από την φυλακή το ηχογραφημένο μήνυμα του δικτάτορα Παπαδόπουλου που ακούστηκε στη συγκέντρωση στο Κάραβελ το 1984.

Οι σχέσεις του αδερφού του Νίκου Μιχαλολιάκου με την ακροδεξιά παρέμειναν κρυφές ενώ ο ποινικολόγος σκαρφάλωνε στο κοινωνικό status quo κάνοντας ισχυρές γνωριμίες. Ενδεικτικά, ο Παναγιώτης Μιχαλόλιας έχει διατελέσει συνήγορος του Γιώργου Κοσκωτά, επί χρόνια νομικός σύμβουλος του Σωκράτη Κόκκαλη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, του ηγούμενου Εφραίμ, του προφυλακισμένου Άκη Τσοχατζόπουλου, του εκδότη της ακροδεξιάς εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, αλλά και του εφοπλιστή και σημερινού προέδρου του πειραϊκού συλλόγου Βαγγέλη Μαρινάκη. (πηγή: Στέφανος Γεωργίου – "Hot Doc" – Τα αδέλφια Μιχαλολιάκου)

Πίσω στα περιεχόμεναΣτο επόμενο Ξεμπερδέψαμε... Εκκλησία, στρατός και αστυνομία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου